Gi en gave
Hannybole Lee. Bildet er brukt med tillatelse fra Lee, som er i sikkerhet utenfor Nord-Korea.
Hannybole Lee. Bildet er brukt med tillatelse fra Lee, som er i sikkerhet utenfor Nord-Korea. Norea

Historien om en flyktning fra Nord-Korea

Hanbyeol Lee vokste opp i Nord-Korea. Hun har mange gode minner til tross for at hun ofte var syk i oppveksten. Hennes bestemor var kristen, og hennes far gikk i kirken før den ble stengt. Dette fikk hun ikke vite før hun hadde flyktet til Sør-Korea. Hun er spinkel av vekst, har tynne hender og en forsiktig stemme. Hungersnøden som rammet landet på 1990-tallet har satt dype spor i den unge kvinnens liv.

14 dager uten mat

– Det ble mindre og mindre mat. All ledig tid gikk med til å finne mat, forteller hun, – og vi spiste alt vi kom over. Når katastrofen var på sitt verste, gikk jeg ofte dagevis uten mat. En gang spiste jeg ikke på 14 dager, forteller hun stille og ser ned. – Jeg var så sulten, og det verket i magen hver kveld. Til slutt bestemte moren min seg for å prøve å komme seg over grensen til Kina for å hente mat. Der møtte hun misjonærer som hjalp henne, og dette ble begynnelsen på en bedre tid for oss.

Arrestert to ganger

Moren viste seg å være en meget ressurssterk kvinne, og hun fant raskt ut hvilke grensevakter som kunne bestikkes. Etter hvert ble det mange turer over grensen. Moren utviklet et ganske stort nettverk, og det var dette som berget henne da sikkerhetspolitiet var på vei for å arrestere henne. Da dette skjedde visste moren at hun måtte ut av landet for godt. Hun tok med seg Hanbyeol, og de kom seg trygt over grensen. I Kina fikk hun sendt datteren med en transport til Sør-Korea, og planla selv å komme eter noe senere.

Dessverre ble moren arrestert og sendt tilbake til Nord-Korea. Hun havnet i fengslet, men etter noen måneder klarte hun å betale seg ut og flyktet igjen til Kina. På nytt ble hun arrestert og sendt tilbake til Nord-Korea. Men nok en gang kom hun seg ut av fengslet, og denne gangen klarte hun å komme seg i sikkerhet til Sør-Korea. Mor og datter kunne omsider gjenforenes.

Våget ikke fortelle datteren om Jesus

I Sør-Korea kan moren omsider fortelle datteren om Jesus. Hun våget ikke å si noe mens de bodde i Nord-Korea, for hun fryktet datteren skulle røpe dem. Hanbyeol sitter nå foran meg og smiler. – Jeg er så glad for at jeg fant Jesus, og jeg er så glad for å være i trygghet. Jeg savner familien min, men nå kan jeg bruke livet mitt til å ta vare på historiene fra andre avhoppere. Hanbyeol har opprettet en organisasjon for dette arbeidet, og hun har allerede registrert og arkivert 100 historier. 

Les våre nyeste artikler om Mediemisjon
–Jeg har jo blitt kjent med...
Den somaliske kvinnen fikk to valg da hun som ung student ble en kristen:
Les mer
"Fortell mer" - på...
Mer enn halvparten av Somalias befolkning er under 18 år. Krig, uro og utilstrekkelig skolegang er hverdagen for mange av disse.
Les mer
Radiotekniker i faresonen
– Min historie som kristen begynte i 1983, da jeg som student i Somalia bodde sammen med min far.
Les mer
Fra frykt til frimodighet
Undergrunnspastoren ville være minst mulig synlig. Nå driver han egen YouTube-kanal der han formidler kristen tro.
Les mer
Større enn BBC
Noreas samarbeidspartner TWR har radiosendinger på mer enn 300 ulike språk.
Les mer
Fest i himmelen
Selv om hun vet det koster, ville hun følge Jesus.
Les mer
Kreativ evangelisering
Hun lar seg ikke stoppe av at hun ikke er så flink til å forklare den kristne troen.
Les mer
En annerledes evangelist
Han er usynlig, men resultatene er merkbare.
Les mer
Den eneste muligheten
Livsviktig budskap bæres på usynlige vinger.
Les mer
Hjertets lengsel
En natt så han i drømme en mann komme på skyene. Mannen rakte hendene ut mot ham. – Jeg har utvalgt deg, sa han. – Jeg har spesielle planer...
Les mer
Urovekkende taushet
Av og til kan tausheten tale høyere enn ord.
Les mer
Et arbeid i tro
Det kan virke som en umulig oppgave å bringe evangeliet til mennesker i Nord-Korea, men radiobølger trumfer piggtråd og diktatur.
Les mer

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 8220.02.90158

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding