Første og eneste kristne TV-kanal i Tyrkia
SAT-7

Første og eneste kristne TV-kanal i Tyrkia

Noreas samarbeidspartner i Tyrkia er den første og eneste kristne TV-kanalen som sender på den statlige Turksat 4A-satellitten. Mer en 50 millioner i Tyrkia og Sentral-Asia kan nå se på kristne TV-sendinger.

Programdirektør for TV-kanalen, Melih Ekener, er både overveldet og takknemlig overfor Gud.

- Det er et sant mirakel at vi endelig får innpass hos Turksat. Dette er noe vi har håpt på, drømt om og lengtet etter i våre bønner i mange år, forteller Ekener.

Fram til nå har den kristne kanalen i Tyrkia delt sendetid med SAT-7s kanaler i Midtøsten. Veien fra oppstarten har også vært preget av mirakler. Det første året gikk sendingene fra et studio på 15 m2. På en god dag hadde teamet to kameraer til disposisjon.

Men Ekener har hele tiden trodd at Gud kan snu steiner. Det første han gjorde da han ble programdirektør i 2011, var å be om et nytt sted for staben og produksjonen. Etter mye bønn fant de en paintball-hall under jorden, som trengte en helomvending. Etter hvert ordnet deg seg både med gunstig leiepris og oppussing. Likevel kom ikke kanalen langt med et fint lokale uten TV-utstyr. Noen oppmuntret Ekener til å be om å få utstyr også. Gud hadde jo hørt deres bønner før. Etter en måned med bønn og faste svarte Gud dem. De kunne sende flere timer med kristne TV-sendinger. Veien videre ble å sende på nett, men kanalen skjønte fort at de måtte inn på satellitt-TV i Tyrkia for å lykkes.

Derfor et stort skritt i riktig retning å nå få sende på Turksat, kanalen med flest seere i Tyrkia. De har 14 millioner abonnenter, og seertallet kan nok dobles, da tyrkere sjelden ser TV alene. Dessuten når kanalen ut til mennesker i Sentral-Asia, Midtøsten for øvrig og Europa.

En stemme for kristne i Tyrkia

Norea besøkte studioet i Istanbul i 2014. Vi fikk på nært hold se gløden og entusiasmen til både Ekener og staben på 20 ansatte. De fortalte at de var klare for utfordringen med å forkynne Guds ord til en enda videre seerskare.

- Vi kommer til å produsere flere programmer i 2015. Vi vil virkelig være de kristnes stemme i Tyrkia. Derfor ønsker vi å støtte kirkene mer, og forandre nyhetsbildet som kristne medier gir her i landet, sier Ekener.

Tyrkia har i dag ca. 150 000 kristne, men samtidig dype røtter til kristendommen. Kanalen tydeliggjør den viktige kristne arven, gjennom et vidt spekter av programmer som dramaserier, dokumentarer, direktesendte show, og programmer med musikk og lovsang. Barn, unge og voksne kan alle finne noe de liker å se på. Samtidig blir den tyrkiske kulturen og verdier respektert i programmene.

Historisk øyeblikk

Første og eneste kristne TV-kanal i TyrkiaMelih Ekener, leder for SAT-7 Turk, gleder seg over at kanalen han leder kan nå potensielt 50 millioner mennesker i Tyrkia.SAT-7 Ekener og staben gleder seg over denne historiske begivenheten med å få kringkaste til enda flere tyrkere. Det er unikt for Tyrkia, da få tyrkere virkelig vet hva kristen tro handler om, og gjerne baserer sin kunnskap på vestens medier. Ekener merket selv dette da han kontakter Turksat første gang. Kanalen var ikke villig til å møte verken ham eller staben. Flere ganger prøvde SAT-7 Tyrkia å få til avtale, uten hell.

Da sendte Ekener dem en videofil av et program, og søkte om å få sende hele døgnet. Det ble forhandlet fram en kontrakt på 10 år, som startet i 2014. Trolig ble de første sendingene i oktober 2014 sabotert av kabel-kanalens ansatte. Det sies at dette var en teknisk feil. Nå er imidlertid Noreas samarbeidspartner på lufta for fullt, og Ekener takker Gud for det.

- Vi priser Gud for dette øyeblikket. For ti år siden ville det ikke vært mulig med en TV-kanal for kristne, laget av tyrkere og for tyrkere. Dette at landet er i ferd med å endre seg.
 
Vil bli blant de mest sette

Programdirektøren ser på kanalen som sitt hjertebarn. Han ønsker å være med alle steg på livsveien, og fram mot mål som er store, men ikke umulige for Gud å oppnå.

- Vi vil bli blant de 10 mest sette kanalene i Tyrkia. Vi vil være et alternativ, kanskje det eneste, som ikke er politisk vridd i noen retning.

Bønn er alt

Staben vil gjerne være redskaper i Guds hånd, og derfor er bønn essensielt for dem. De samles ofte for å be for arbeidet. Det gir dem ro til å lytte etter Guds vilje. De oppmuntrer også lokale kirker til å be for dem. Noen menigheter i Tyrkia samles kun for å løfte fram dette arbeidet i bønn.

- Bønn er den eneste maten vi trenger. Uten bønn er verden ingenting, avslutter Ekener.