Gi en gave
Skitne jobber
Bildet er tatt av Gerhard Bögner/Pixabay

Skitne jobber

De som lager TV-serier, må finne på stadig nye prosjekter. En serie som slo an og ble populær på Discovery Channel, het «Dirty Jobs». Hver uke tok programlederen på seg en skitten jobb, et arbeid som få kan tenke seg. Både barn og voksne så med skrekkblandet fryd på episodene og tenkte nok: Hadde jeg turt dette?

Programlederen gjorde rent for møkk i fjøs med kuer. Han rensket pingvinskitt fra over og under vannflaten i en dyrehage. Han peste seg gjennom sølete sumper på jakt etter alligatorer. Han plukket opp blodig igler i muddervann. De som har slike jobber, elsker å vise seg fram. Barn som ser på, elsker «Dirty Jobs» fordi de elsker å bli skitne. Jo mer sølete, desto bedre. Voksne syns det er ok at barna ser et slikt program, for de kan si: Hvis du ikke tar leksene på alvor, får du bare en slik jobb. Og de som allerede har en skitten jobb, kan si til seg selv: Det er alltid noen som har det verre enn jeg. En kan gjøre seg mange tanker rundt serien «Dirty Jobs».

Vel, har man en skitten jobb, vil det alltid syns. Skitne hender, sølete klær, sprukne negler og skrammer som ikke går bort med såpe og vann.

En pastor som heter Leonard Sweet, har filosofert over dette og lurt på om hva slags hender Jesus hadde. De hadde neppe gått gjennom tretti års oppvekst og jobb som steinhogger og tømmermann uten å få noen arr og skrammer. Den som har vært med på fiske, vet at en lett kan få et brannsår av å la tauet renne fort gjennom hendene. I Brødremenighetens kirke i Christianfeld i Danmark har Kristusfiguren bare to fingre på høyre hånd. – Det er helt rimelig, sier danskene med et smil, for Jesus var jo tømmermann!

Hvorfor er det ikke så urimelig å fremstille Jesus med skitne hender, eller med skadde hender? Fordi han gjorde den skitneste jobben i menneskehetens historie. Paulus skriver om det på sin teologiske måte: «Kristus døde for oss mens vi ennå var syndere.» Ja, han snakker også om Kristi kjærlighet og sonende død for dem som må karakteriseres som ugudelige. Når vi faktisk var fiender av Gud, ble vi forsonet med Gud ved hans sønns død. Bibelen gjør et poeng ut av at sårene i Jesu hender etter naglene på korset, fulgte ham inn i oppstandelseslivet. Det er et poeng her: Vi må ikke glemme den skitne jobben Jesus tok på seg.

Teologer bruker et fint fremmedord: Inkarnasjonen. Det betyr at Gud tok på seg kjøtt og blod og ble menneske i og med Jesus. Skal vi si det litt mer i tråd med TV-serien fra Discovery Channel, kan vi si at Gud selv steg ned i det skitne, der vi har vårt tilholdssted. Jesus måtte stå imot stanken fra makabre synder, omfavne oss der vi vandrer i skitne klær, og helbrede det som er brutt i stykker i livene våre.

Jesus tviholdt ikke på et støvfritt solskinnsliv i himmelen. Han ga avkall på det, avviste alle ønsker om et lettvint liv, og steg ned til en rolle som tjener, ja helt ned til døden på et kors. Derfor fortjener Jesus å bli opphøyet og æret i all evighet.

OPM731

Har vært publisert tidligere her på Noreapastoren.no

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 8220.02.90158

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding