Gi en gave
Mikrobølgeovnen
Lina trochez/Unsplash

Mikrobølgeovnen

I dag vil jeg fortelle om en ingeniør som het dr. Percy Spencer. Han arbeidet i 1946 med forskjellige typer radiorør. I eldre radioapparater brukte de rør som kunne ligne på glødelamper, med en glødetråd inni en glasskolbe. Like etter andre verdenskrig arbeidet dr. Spencer med det man kalte en magnetron, et elektronisk rør som en håpet kunne forbedre radarsendere og mottakere.

Da oppdaget dr. Spencer at en sjokoladepakke han hadde i bukselommen, hadde smeltet. Han gjettet at magnetronen var grunnen til dette sølet. Dermed tok han litt popcorn tett inntil maskinen. De poppet opp og spredte seg over hele laboratoriet.

Dagen etter tok han med seg en annen forsker for å se på hva som skjedde. Spencer la et egg like ved røret. Egget rørte på seg, og den andre forskeren bøyde seg for å se nærmere på hva som skjedde. Han fikk til belønning å se på nært hold et egg som eksploderte.

Spencer ble ivrig, han glemte radaren og utforsket den nye måten å koke på. Pølser var spesielt fascinerende da de oppnådde koketemperatur i løpet av få sekunder.

Dr. Spencer hadde dermed lagt grunnlaget for en ny oppfinnelse: Mikrobølgeovnen. Han så etter noe og oppdaget noe helt annet, som var både bedre og nyttigere.

Det å lete etter noe, og finne noe som er mye bedre, kalles på engelsk serendipity. Ordbøkene forteller at det er et av de aller vanskeligste engelske ordene å oversette til andre språk. Det handler altså om den overraskende, lykkelige tilfeldighet, å finne noe mye bedre enn en hadde ventet.

Det er en slags serendipity mange har opplevd i forhold til Jesus. De ønsket å bli kjent med Jesus som en dyktig lærer, en opplyst filosof, en stor leder, en enestående lege. Noen satte i gang med et prosjekt å bevise at Jesus var en bløffmaker.

Men så fant ikke bare de første disiplene, men utallige mennesker senere, at Jesus er uendelig mye bedre og større enn de opprinnelig hadde ventet seg. De opplevde den store serendipity å finne en frelser. Jesus er Guds Sønn, verdens gjenløser, en på forhånd lovet Messias som ofret livet slik at mennesker som ikke har fortjent det, får nåde, tilgivelse og et evig liv.

Disippelen Peter var en av de første som satte ord på denne gleden over å ha oppdaget noe overraskende stort. Han sa til Jesus: «Du er Messias, den levende Guds Sønn.» Jesus bekreftet at dette er sant, og at dette hadde han ikke fått klarhet i bare av seg selv, det var åpenbart av Far i himmelen.

Dette er den største serendipity-opplevelsen som kan tenkes, å finne at Jesus virkelig er den han sa han er. Men i sporet av en slik lykkelig hendelse kan et Guds barn, en disippel og Jesu bror, få oppleve mange andre gode hendelser.

OPM728

Har vært publisert tidligere her på Noreapastoren.no

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 8220.02.90158

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding