Gi en gave
Fra en landsby i Kambodsja. Foto: Norea.
Fra en landsby i Kambodsja. Foto: Norea.

Forandrer liv i enkenes land

Tortur, lidelser, massegraver og undertrykkelse. Arven etter Røde Khmer- regimet preger fortsatt enkenes land Kambodsja, men Norea gir mennesker håpet tilbake igjen.

Mange år med krig har ført til at Kambodsja, et land rikt på naturressurser, er blant verdens fattigste land. Tretti år etter Røde Khmer- regimet, med Pol Pot i spissen, strever Kambodsja fortsatt med å dekke basisbehov som utdanning, helse, økonomi og infrastruktur.

Enkenes land

Krigen etterlot også et enormt antall enker og foreldreløse barn. Enkene i Kambodsja utgjør hele 20 % av landets befolkning.  I et land hvor kvinner ikke har samme rett til utdanning, arbeid og eierskap av bolig, står de overfor enorme utfordringer og er blant landets fattigste.

Norea er engasjert i Prosjekt Hanna Kambodsja, som produserer radioprogrammet Håpets Kvinner. Budskapet i programmet om at kvinner er viktige og skapt av Gud, har forandret mange mennesker. En enke på 32 år forteller:

- Mannen min var soldat og døde i krigen. Jeg bodde en stund med mine brødre og min svigerinne. Her ble jeg behandlet forferdelig, både i ord og gjerninger. Jeg ble sint når de gjorde vonde ting mot meg og mine fire døtre. Hver dag var jeg uten håp, og tenkte at dersom mannen min var i live, kunne de ikke behandle meg slik. Livet mitt fikk en annen vending da jeg begynte å lytte til Håpets Kvinner. Mitt knuste hjerte ble helbredet, og Gud leder meg hver dag, forteller kvinnen.

Tilstede på landsbygda

Mange kvinner bor i landsbyer, og står alene i oppgaven om å mate familien og sørge for utdanning til barna. Mangel på utdanning og resursser, som rent vann, toalett og mat, fører til at sykdom tar opp mye tid og penger. Menneskene i landsbyene synes hygiene er viktig, og ønsker å hjelpe hverandre, men vet ikke alltid hvordan de kan få dette til.

Her bevisstgjør Prosjekt Hanna om ernæring og helse i ulike landsbyer, som viktigheten ved å koke vann eller bruke rensefiltere. Lanbsbybeboerne får også bibelundervisning og blir oppfordret til å ha et godt forhold til mennesker rundt seg. Mennesker i alle aldre verdsetter undervisningen høyt. En ung, foreldreløs jente ga denne tilbakemeldingen:

- God helse er veldig viktig for alle, og jeg håper jeg kan ta i bruk undervisningen i mitt eget liv. Jeg likte aller best å lære om det å ivareta gode forhold til mennesker rundt seg. Jeg visste ikke at dette var en del av det å ha god helse. Jeg vil dele dette med andre, slik at de også kan få et godt liv. Jeg vil være et godt vitnesbyrd, slik at andre mennesker også kan forandre sine liv, avslutter den unge jenta.

Kilder: Prosjekt Hanna Kambodsja og TWR Kambodsja

 

Les våre nyeste artikler om Mediemisjon
Frelse gjennom et åpent vindu
Hun var landsbyens trollkvinne. En dag dukket hun opp i den lokale kirka.
Les mer
Pastor "på boks"
De lever under krevende forhold. Likevel er det kirkevekst. Hvordan er det mulig?
Les mer
Stemmen i mediespilleren
Han gikk fra å være en ung, ivrig hinduist til å bli R-folkets bibellærer.
Les mer
Evangeliet rett i øret
India er verdens mest folkerike land. Landet topper også lista over antall unådde folkegrupper.
Les mer
God påske!
Synden er sonet, gjelden betalt og døden beseiret.
Les mer
I Guds kraft og ved Hans nåde
På tross av hardt åndelig klima var det noen som ikke lot seg skremme.
Les mer
Nå er det deres tur
På en av Indonesias mange øyer bor en folkegruppe på 1,5 millioner mennesker.
Les mer
Gratulerer med dagen!
"Norea-stemmen" framfor noen, Asbjørn Kvalbein, runder 80.
Les mer
Fra svart magi til verdens lys
Frykt preget livet til den indiske familien. En dag fikk de besøk.
Les mer
Viktig samling
Mange unge brenner for misjon. I helga samles noen av disse til konferanse.
Les mer
De minst nådde
Hva er en unådd folkegruppe, hvem er de og hvor finnes de?
Les mer
Guds forunderlige finger
En kvinne i Norge blir minnet på noe. I en annen del av verden blir dette til et bønnesvar.
Les mer

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding