Gi en gave
Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Norea

Skyggen over Nord-Korea

Selv om våpenhvilen ble signert for over 60 år siden, står Korea-krigen friskt i minne i Noreas prosjektland Nord-Korea.

"Så startet de amerikanske imperialistene og deres sørkoreanske nikkedukker krigen, men vi vant den..."

Dette er hva den neste generasjon nordkoreanere lærer om Korea-krigen på 50-tallet, en krig som fortsatt har en viktig rolle i landet og utvilsomt påvirker menneskers liv. Det er nødvendig å forstå krigsforeløpet for å bedømme om det er noe sannhet i hva nordkoreanerne blir fortalt.

Frihetskrig uten våpenhvile

I kjølevannet av andre verdenskrig ble den koreanske halvøya delt på den 38. breddegrad, hvor Russland hadde tilsyn med nord og USA med sør fram til 1948. Da ble de selvstendige statene Republikken Korea(Sør-Korea) med hovedstaden Seoul og Den Demokratiske Folkerepublikken Korea(Nord-Korea) med hovedstaden Pyongyang dannet.

Begge nasjoner krevde suverenitet over den koreanske halvøya; Nord-Korea med Russland og Kina i ryggen og Sør-Korea med USA som alliert. Startskuddet for Korea-krigen(1950-1953) var den 25. juni 1950, da Sør-Korea plutselig ble angrepet av soldater fra nord. FN bestemte tok avgjørelsen om å presse styrkene tilbake nord for den 38. breddegrad. Dragkampen mellom nasjonene fortsatte, da Kina kom Nord- Korea til unnsetning ved elven Yalu nær den kinesiske grensen.

I 1953 ble begge sider enige om våpenhvile, men ingen offisiell fredsavtale ble signert.  Krigen er derfor teknisk sett i gang, selv om krigføringen er over.

Sensur på skolebenken

Unge sørkoreanere hører sjelden om Korea-krigen, mens det i nord foregår indoktrinering helt ned på barneskolenivå. Barn blir fortalt at det var USAs hensikt å okkupere Sør-Korea på slutten av andre verdenskrig for å kunne innvadere Nord-Korea. En mann som flyktet landet som tolvåring, beskrev i sin bok fra 2005 hvordan dette reflekteres i undervisningsmetodene;

”Folkets Armé tok etter slaget mot de sørkoreanske nikkedukkene og de amerikanske imperialisthundene 15,130 soldater som fanger. Det var 1,130 flere amerikanske bastarder enn sørkoreanske nikkedukker. Hvor mange amerikanske hunder og sørkoreanske nikkedukker var der til sammen?"

88 % av den nordkoreanske befolkningen under 64 år, hvilket betyr at det de får vite om Korea- krigen blir sensurert av regjeringen. Sør-Korea har i etterkant av krigen opplevd en sterk økonomisk vekst, men dette er enn så lenge ukjent for mange i nord.

 Det må påpekes at mange nordkoreanere har tilgang til informasjon utenom via TV og internett, men informasjonen er ikke godkjent av myndighetene og pensumet i skolen forblir uforandret.

Chosun

Den nordkoreanske regneringen ønsker fortsatt å styre over hele den koreanske halvøya, og lærer befolkningen at Sør- Korea fortsatt er under kontroll av amerikanske imperialister. Chosun(nord) må sette dem fri og gjenforene landet, hvilket en ung flyktning fra nord bekrefter;

- Slagordet for Nord-Korea er ”La oss gjenforene vårt fedreland, ” fortalte han. 

Håp i mørket

Norea har siden 2011 har bidratt med å finansiere kristne radioprogrammer i det sterkt kommunistiske Nord-Korea. I et land preget av indoktrinering sikter radioprogrammene på å styrke tro og være en kilde til kunnskap og oppbyggelse.

Som et resultat av krigpropaganda blir Nord-Korea fortsatt isolert og skyver bort verdens omtanke for landet. Forholdet mellom nord og sør er anspent. Be om at Nord-Korea vil  innse at mennesker verden over, også mennesker i USA og i Sør-Korea, bryr seg og vil hjelpe. Og be om at  sannhet, ærlighet, erkjennelse av gale ting som har blitt gjort og søken etter nåde og forsoning må skje på den koreanske halvøya, etter Guds vilje.

Kilde: Noreas samarbeidspartner i Nord-Korea

Les våre nyeste artikler om Mediemisjon
Frelse gjennom et åpent vindu
Hun var landsbyens trollkvinne. En dag dukket hun opp i den lokale kirka.
Les mer
Pastor "på boks"
De lever under krevende forhold. Likevel er det kirkevekst. Hvordan er det mulig?
Les mer
Stemmen i mediespilleren
Han gikk fra å være en ung, ivrig hinduist til å bli R-folkets bibellærer.
Les mer
Evangeliet rett i øret
India er verdens mest folkerike land. Landet topper også lista over antall unådde folkegrupper.
Les mer
God påske!
Synden er sonet, gjelden betalt og døden beseiret.
Les mer
I Guds kraft og ved Hans nåde
På tross av hardt åndelig klima var det noen som ikke lot seg skremme.
Les mer
Nå er det deres tur
På en av Indonesias mange øyer bor en folkegruppe på 1,5 millioner mennesker.
Les mer
Gratulerer med dagen!
"Norea-stemmen" framfor noen, Asbjørn Kvalbein, runder 80.
Les mer
Fra svart magi til verdens lys
Frykt preget livet til den indiske familien. En dag fikk de besøk.
Les mer
Viktig samling
Mange unge brenner for misjon. I helga samles noen av disse til konferanse.
Les mer
De minst nådde
Hva er en unådd folkegruppe, hvem er de og hvor finnes de?
Les mer
Guds forunderlige finger
En kvinne i Norge blir minnet på noe. I en annen del av verden blir dette til et bønnesvar.
Les mer

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding