Gi en gave
Hverdagshelter
Lina trochez/Unsplash

Hverdagshelter

Har du vært en ivrig elev på søndagsskolen da du var liten, har du nok sittet med store øyne og hørt om David, som klarte å legge i bakken kjempen Goliat.

Eller du har fått skildret Daniel, som overlevde en hule full av sultne løver. Og så fikk du høre fra Bibelen om den ene store helten større enn den andre. Elias som ved et mirakel vant over en masse avgudsprester, eller Moses som førte et helt folk gjennom Rødehavet. 

En som heter Ron Walters, syntes det var mer frustrerende enn inspirerende å høre om alle disse typene. For de er liksom ikke noe å speile seg i når det gjelder hverdagslivet i dag. Han fikk høre om Noa og arken, Gideon og de tre hundre krigerne hans, Esekiel som fikk se knokler av mennesker bli levende igjen, Salomo som kom med så mange kloke råd, den store fisken som tok Jonas, Josva som murbrekker, Samsons styrke, Paulus’ innsikt og Stefanus’ tapperhet. Nei, stans, dette blir helt overveldende. 

Men faktisk går det an å lete seg frem til en masse helt vanlige mennesker i Bibelen, noen som vi virkelig kan identifisere oss med. Det fins noen som hadde en slitesterk hverdagstro, men ikke så imponerende slektstavle, noen som hadde ordinære evner, men en stor Gud. Ja, det fins helter i Bibelen som Hollywood aldri har brydd seg om å bli kjent med. 

Det står ikke alltid fortalt så mye om dem. Men hvis vi lever oss inn i situasjonen de levde under, og merker oss det bildet eller den replikken som bibelhistorien viser oss om dem, kan vi få mye å tenke på. 

For eksempel er det fortalt om to hebraiske jordmødre – Sjifra og Pua – som våget seg til å vise forakt for verdensherskeren farao, de følte seg nemlig ansvarlig for en høyere makt. Eller en vanlig arkitekt som het Besalel. Han ble kalt til store oppgaver i forbindelse med Herrens ark, kobberalteret og tabernaklet. Han ble karakterisert som en kunstforstandig mann og var i tjeneste hele livet. 

Og så har vi en luring som het Ehud, som utnyttet at han var keivhendt, og som fikk tjenerne til Moabkongen til å tro at kongen hadde gått på do. 

Så kan vi tenke på en type som het Asa, sønn av en meget ugudelig far. Til tross for det ble han en troende og rettferdig konge. Ester ble dronning, hun ei vanlig jente, likevel uvanlig vakker, og som dronning styrte hun historiens gang. 

Tykikus ble kjent for å levere viktig post og beskjeder, og en liten gutt delte matpakka si med Jesus slik at det ble mat nok til tusenvis av mennesker. 

Alle disse var ordinære mennesker, som ikke fremsto som spesielle. Men de er et bevis på at Herren bruker vanlige personer. Ingen hadde teologisk doktorgrad. Ingen av dem ble i sin ungdom karakterisert som en kommende stjerne på den religiøse himmel. I dag kommer vi et skritt videre på veien om vi bekjenner: Jeg er et vanlig menneske, men har en stor Gud. 

OPM661
 

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding