Gi en gave
Fire brannbomber
Foto: Jim Semonik/Pixabay

Fire brannbomber

Når det av og til oppstår knirk og konflikter i mellom to ektefeller, skyldes det som regel feil kommunikasjon. Vi sier noe dumt eller sårende. Så tar det ene ordet det andre. Etterpå ligger det svidd mark og krenkede følelser igjen.

 En kristen rådgiver, Kent Hughes, skriver i en bok om fire brannbomber i kommunikasjon mellom to som er glad i hverandre. Jeg tar dem frem her, så vi blir flinkere til å kjenne dem igjen, unngå dem og behandle hverandre pent. 
 
1. Den første brannbomben er trusler. John og Sara hadde blitt enige om en regel. Barna skulle ikke spise og drikke i bestestuen, bare i hverdagsstuen og på kjøkkenet. 

En dag kom Sara hjem fra arbeidet og oppdaget at John og gutten deres spiste potetgull og drakk brus i bestestuen. Sara ble rasende og skrek: «Hvis ikke du kan ha respekt for meg, men bare jenker deg etter barna, så vil jeg bare dra min vei.» 

Når det blir en oppskrudd diskusjon, kan én eller begge bruke ord som: «Hvis du noen gang …, så vil jeg …» Vi løser sjelden et problem ved å komme med trusler. I stedet burde Sara ha trukket John til side og bedt om en forklaring. Så kunne hun gitt uttrykk for at hun følte det sårende at han ikke fulgte regler de var blitt enige om. Dermed kunne John fått en sjanse til å be om unnskyldning. Det var første brannbombe: Trusler.
 
2. Den andre brannbomben i kommunikasjon mellom to, er utskjelling. Arne og Kristin var låst i en stadig diskusjon om penger. Arne syntes Kristin brukte altfor mye penger på barna. En kveld ble temperaturen i samtalen høy, og Arne kom til å si: «Du er akkurat som moren din. Hun skjemte deg bort, og nå skjemmer du ut barna.» 

Slike angrep får ikke dempet gemyttene. Det går på karaktertrekk og personlighet, og Kristin ble naturligvis satt i en forsvarsposisjon. Konflikten ble trappet opp. Andre slike former for utskjelling er å si: «Du er dum!» «Du tenker helt idiotisk!» 

Mye bedre er det å holde seg til saken. Handler det om penger, så snakk om penger. Stå imot fristelsen til å gjøre det personlig. Arne kunne sagt: «Kristin, jeg ønsker alt godt for barna. Jeg blir bare nervøs når jeg ser på bankkontoen vår. Kan vi tenke ut en plan så vi ikke stadig kommer opp i denne diskusjonen?»
 
3. En tredje brannbombe er skyldkasting. Ekteskapsrådgiver Hughes sier at det han oftest hører i samtalene, er at de to kaster skylden på hverandre for det som er galt. «Han gjør meg helt rasende!» «Hun gjør meg helt sprø.» Det er bedre å komme med jeg-budskap. Jeg har problemer når det og det skjer. 
 
4. Brannbombe nummer fire i par-kommunikasjon er overdrivelser. «Han hjelper aldri til i huset.» «Hun kommer alltid for sent til avtaler.» Svaret blir gjerne: «Det er ikke sant. I går … osv.» 

Bedre er det å si: «Jeg føler meg litt såret de gangene du avbryter meg.» 

Bruk ikke ord som «alltid» eller «hver gang».  

Vi kan øve opp selvkontroll, så vi ikke sier alt vi tenker. Poenget er ikke å bevise at vi har rett, men at vi skaper harmoni og fred. 

Bibelen sier: «Du, Guds menneske … jag etter rettferdighet, gudsfrykt, tro, kjærlighet, tålmodighet og mildhet.»

OPM491
 

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding