Gi en gave

BEDRØVELSE

Arne Garborg skrev i et dikt i 1903: «Du fekk ikkje det du vilde. Eller du fekk det, og det var ikkje det du vilde. Eller det var det du vilde, og du misste det.»

Hvorfor skal vi oppleve tap? Hva er meningen med motgang? Når vi opplever den store bedrøvelsen, hva er da hensikten? 

Jeg kan ikke svare, men modne mennesker har brukt bilder som peker i retning av et svar. 

Botanikere sier at trærne trenger de sterke marsvindene for å skake opp stammen og de største greinene, slik at sevjen trekkes oppover for å gi næring til bladene som ligger i knopp. 

Kanskje trenger vi livets sterke vinder på samme måte, selv om vi ikke liker dem? 

En stormfull periode kan være preludiet til en ny vårdag. En bedrøvelse kan innlede en bedring. 

Mennesker som lever noen centimeter fra helvete, hvordan får Gud brakt dem dit hvor de kan leve noen centimeter fra himmelen? 

Det skjer ikke smertefritt. Det må betales en pris. Gud foretar sin operasjon mens vi er våkne – uten bedøvelse. 

Det skaper bedrøvelse. Men nettopp på den måten kan han forme oss etter sitt forbilde. Det blir en hjerteoperasjon som skaper noe nytt. 

Apostelen Paulus skrev en gang et brev for å sette på plass menigheten i byen Korint. Brevet virket som en operasjonskniv uten bedøvelse. Det skapte bedrøvelse. 

Men det kom noe godt ut av det hele. Paulus skriver: 

«For selv om jeg gjorde dere sorg med brevet mitt, så angrer jeg det ikke, enda jeg nok før har angret på det. Jeg ser jo at brevet gjorde dere sorgfulle, om enn bare for en tid. Men jeg gleder meg nå, ikke over at dere fikk sorg, men fordi dere ble bedrøvet til omvendelse. For den sorg som kom over dere, var av Gud, for at dere ikke skulle lide noen skade på grunn av oss. For bedrøvelsen etter Guds sinn virker omvendelse til frelse, som ingen angrer. Men verdens bedrøvelse virker død.» 

Kan bedrøvelse være en verdi? Ikke hvis det er en verdens bedrøvelse, skriver Paulus. Den bedrøvelsen å ikke få det som jeg ville, som Garborg skriver om, kan skape bitterhet og være temmelig meningsløs. 

Men den bedrøvelsen som driver oss til å legge om livskursen, snu livet i en ny retning, den kommer fra Gud. Den er en bedrøvelse til frelse, sier apostelen. 

Gud er spesialist i å lage noe nyttig og vakkert ut av noe som er istykkerslått og forvirret. 

Gud sår ikke sine frø i en jord som er hard og uimottakelig. Han planter der hans Ånd har pløyd opp den harde grunnen, der jorden er blitt vannet av bedrøvelsens tårer, omvendelsens tårer, ja, den sanne gledens tårer. 

Så pass på at du lærer Guds lekse. Gud har en mening med hvert slag av sin meisel, med hvert snitt av sin kniv. 

Han vet om hvilken vei han fører oss på, men for oss er ikke alltid målet klart. 

Bedrøvelsen etter Guds sinn er en verdi vi skal prøve å verdsette, enda så vanskelig det er.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding