Gi en gave

BARNELÆRDOM

En fireåring som het Amanda, kom sammen med moren sin til legen fordi hun var plaget av feber. Doktoren kikket inn i øret hennes og spurte: «Hvem bor her inne? Donald Duck?»

Amanda svarte: «Nei.» 

Deretter kikket han inn i nesen og sa: «Hvem er inni her? Barney?» 

Igjen svarte hun: «Nei.» 

Så la han stetoskopet mot hjertet hennes og spurte: «Hvem er inni her? Mikke Mus?» 

Amanda svarte: «Nei, Jesus er inni hjertet mitt. Mikke Mus er på trusa.» 

Lille Amanda hadde fått med seg sin barnelærdom og syntes nok legen stilte tåpelige spørsmål. Det er klart at Jesus bor i hjertet – ikke en eller annen uvirkelig tegneseriefigur. 

Stikkordet barnelærdom vil jeg si litt om. Det er en stor verdi at barna får lære om Jesus og om frelsen helt fra de er små. 

Fra den første tid etter at Gud hadde åpenbart seg, ga han menneskene et oppdrag: «Disse ord som jeg byder deg i dag, skal du gjemme i ditt hjerte. Og du skal innprente dem i dine barn.» 

Ordet innprente betyr nærmest å skape inntrykk, å få til avtrykk av gode bilder, ord og tanker i myke barnesinn. 

Martin Luther så hvor viktig det var at barna fra de var små lærte trosartiklene, budene og Fadervår. Derfor oppmuntret han alle fedre til å ta dem fram ved måltidene og i andre samlingsstunder, slik at barna kunne få innsikt i de grunnleggende kristne sannhetene. 

Som hjelp til dette skrev han den lille katekismen, som er en kortfattet troslære, og som generasjonene før oss lærte utenat. De fikk med seg en god barnelærdom, et kristelig rammeverk å henge et personlig trosliv på. 

Verden har sin barnelærdom, sine grunnsetninger som vi liksom må godta, men som ikke nødvendigvis er sanne. 

– Det er lov å prøve seg, sier folk når de vil rettferdiggjøre småfusk. 

– Skal du lage en omelett, må du knuse egg, sies det for å forsvare krenkelser av enkeltmennesker. 

Apostelen Paulus sier til de kristne at «da vi var umyndige,» var vi «trellbundet under verdens barnelærdom». Han kaller den også «den svake og fattige barnelærdom». 

Når vi er frigjort fra den, skal vi ikke lenger la oss binde av ukloke menneskebud. 

Guds barnelærdom taler om å elske Gud og vår neste, ha respekt for Gud, hans navn, hans hviledag, foreldrene, livet, ekteskapet, nestens eiendom, om å ha respekt for sannheten og å avvise misunnelsen. 

Fadervår lærer oss at vi på grunn av Kristus kan nærme oss Gud som en kjærlig far som tilgir våre misgjerninger og gir oss vårt daglige brød. Den gode barnelærdommen må ikke bli borte på veien. 

En predikant kom som gjest i en søndagsskoleklasse og stilte spørsmålet: «Hvorfor er dere glad i Gud?» 

Han så inn i en rekke alvorlige ansikter, og så kom en sped røst fra bakerste rekke: «Jeg tror det ligger til familien.»
 
Ja, tenk om det kunne ligge til alle familier å gi barna del i Guds kjærlighet. 

Den gode, kristne barnelærdommen er en verdi av stor betydning.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding