Gi en gave

TÅLSOMHET

Et gammelt tog på en sidelinje sneglet seg sakte gjennom landskapet. Men plutselig stoppet det helt. Den eneste passasjeren i vogna, en salgsmann, spurte konduktøren hvorfor de hadde stoppet. Han svarte: «Ikke noe å bry seg om, sir. Det står ei ku på skinnegangen.»

Etter noen minutter var toget i gang igjen, men etter en kilometer eller to stanset toget igjen. «Bare en midlertidig stans,» sa konduktøren, «vi er snart i gang igjen.» 

Den utålmodige selgeren spurte: «Hva er det nå da? Har vi tatt igjen kua?» 

Vel, denne salgsmannen manglet egenskapen tålmodighet, og det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor. 

Men det er en annen egenskap jeg vil fremheve, en vakker dyd som heter tålsomhet. 

Den tålmodige utholder tid, godtar at det tar tid. Den tålsomme utholder selve saken, selve vansken, den personen som er vanskelig. Det er denne type tålsomhet apostelen Peter skriver om: «For dette finner nåde, om noen av samvittighet for Gud tåler sorger når han lider urettferdig.» 

Det snakkes ikke så mye om tålsomhet i dag. Det er mer populært å bruke ordet toleranse. Men det er en mer uklar verdi. Toleranse kan i noens munn bety likegyldighet. Noen vil si at den tolerante godkjenner uten forbehold. Men det er vanskeligere enn som så. Vi kan jo ikke tolerere det onde eller stygge. Men hva er ondt og stygt? Det blir vi ikke alltid enige om. Intolerant skal en ikke være. Men er jeg intolerant overfor voldsbruk, er jo det en god intoleranse. 

For mange er toleranse blitt det å ikke ha bestemte meninger om noe, eller det å mangle overbevisninger. I vår kamp mot intoleranse har vi fått en slags ny menneskerett: retten til ikke å bli støtt eller provosert. Toleranse blir lett et høyt ideal for dem som ikke tror på noe, og som ikke vil tro på noe. 

Derfor snakker jeg heller om tålsomhet. Bibelen viser oss til en slik tålsomhet «… så dere tåler hverandre og tilgir hverandre dersom en skulle ha noe å anklage en annen for. Likesom Kristus har tilgitt dere, skal også dere tilgi hverandre». 

Tålsomhet og tilgivelse er et godt tvillingpar. Det innebærer å ikke hevne eller gjøre noe ondt igjen når noe ekkelt bare rammer oss personlig og ingen andre. «Allerede dette at dere har rettssaker mot hverandre, er et nederlag for dere. Hvorfor lider dere ikke heller urett? Hvorfor tåler dere ikke heller tap?» spør apostelen. Da tenker han på stridigheter mellom kristne. I slike forhold skal vi vise stor tålsomhet i stedet for å gå rettens vei. Det kommer til uttrykk i den holdningen en Guds medarbeider ga uttrykk for: «Vi sliter og arbeider med våre egne hender. Vi blir utskjelt, og vi velsigner. Vi blir forfulgt, og vi tåler det.» 

Vi skal ikke tåle løgn, urett eller den type vrang lære som ødelegger Guds menighet. En menighet i Bibelen får høre: «Jeg har imot deg at du tåler kvinnen Jesabel, som lærer og forfører mine tjenere …» 

Sann tålsomhet er ikke å tåle løgnen, men å bære over med dem som har krenket deg personlig.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding