Gi en gave

SYKEBESØK

President George Bush senior, den tidligere presidenten i USA, var på statsbesøk i Polen og Ungarn i 1989. Det var på den tiden jernteppet var i ferd med å briste.

Og kommunismen var på vei ut. Bush snakket om besøket sitt og sa: «Bare det at jeg kommer dit, er et enormt signal. Det er som filmstjernen Woody Allen sier: Nitti prosent av livet består rett og slett i å møte fram.» 

Det er et viktig poeng å ta med seg når vi i dag tar fram en verdi som heter sykebesøk. Mange kan være urolige for hva de skal si når de besøker mennesker som har en alvorlig sykdom eller lider store plager. 

Det som er viktig, er ikke de vise og kloke ordene vi kommer med. Det som er viktig, er rett og slett å møte fram. Bare det at du kommer, er et enormt signal. 

I Bibelen fortelles det om Job, som led så forferdelig gjennom en nesten uutholdelig sykdomsperiode. Det blir fortalt at tre av vennene kom til ham da de «fikk høre om all denne ulykken som var kommet over ham ... De ble enige med hverandre om å gå til ham for å vise ham medynk og trøste ham ... Så satt de hos ham der på jorden i sju dager og sju netter. Ingen sa ett ord til ham, for de så at hans pine var meget stor ...» står det. 

Vennene var på sitt beste da de viste medynk og omsorg. Da de begynte å snakke og diskutere, sa de mye som Gud senere måtte korrigere: «... dere har ikke talt rett om meg,» sa Gud til disse tre som prøvde å tolke, fordele skyld og komme med teoretiske og forklarende tanker til den syke. 

Bare det at du kommer, er et enormt signal. 

Da søstrene Marta og Maria opplevde at broren Lasarus ble syk, sendte de beskjed til Jesus: «Herre! Se, han som du elsker, er syk.» 

Hvordan reagerte Jesus på en slik beskjed? Han kom på besøk. Jesus gjorde i tillegg det som bare han kan gjøre – et under. Vi kan ikke det. 

Men også i dag kan Gud bruke mennesker til å gjøre ting som ellers ikke ville ha skjedd: oppmuntre, trøste, gi livsmot, fornye livsviljen, tenne håpet og mye annet. Ja, han kan også helbrede ved mennesker som kommer på besøk. 

Bare det at du kommer, er et enormt signal. 

I den store, avsluttende domsscenen som Jesus skildrer i sin avskjedstale, sier han at han har identifisert seg med dem som har det vanskelig. Derfor gjør vi tjenester for Jesus når vi gjør tjenester for vår neste. Jesus sa: «Jeg var naken, og dere kledde meg. Jeg var syk, og dere så til meg. Jeg var i fengsel, og dere kom til meg.» Her tales om å se til den syke. Det er egentlig ikke så krevende. 

En syk skrev det slik: «Du sa ikkje mange ord. Du berre sat ved senga mi. Det var så godt å kjenna at eg hadde handa di. ... Du gav meg smil. Den var so varm og ekte – god. Eg kjende vel du gjekk den andre mil. ... No skjønar eg at kjærleik, det er ikkje ord. ... Og då du gjekk, var stilla stor. Tenk, eg var ikkje gløymd! Ditt nærvær gjorde mjuk mi hjartejord.»

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding