Gi en gave

STORSINN

En ung ansatt underslo flere hundre dollar i et firma. Da det hele kom for en dag, ble den unge mannen bedt om å melde seg på kontoret til en av sjefene.

Da den unge mannen gikk opp trappen til administrasjonsavdelingen, var han temmelig motløs. Han skjønte at han helt sikkert kom til å miste jobben. Han så også for seg at han kunne bli politianmeldt. Hele verden hadde rast sammen for ham. 

Da han kom inn på sjefens kontor, ble han konfrontert med saken. Han ble spurt om anklagene var sanne, og det bekreftet den unge. 

Da spurte sjefen til den unges overraskelse: «Hvis jeg beholder deg i den stillingen du har nå, kan jeg da stole på deg i fremtiden?» 

Den unge lyste opp og sa: «Ja, det kan du. Nå har jeg lært en lekse.» 

Sjefen svarte: «Jeg kommer ikke til å anmelde forholdet, og du kan fortsette i jobben. Men jeg syns du bør vite at du er den andre i dette firmaet som har gitt etter for fristelsen, men som møtte overbærenhet og storsinn. Jeg var den første. Det du har gjort, det gjorde jeg. Det storsinnet du møter, møtte jeg. Det er bare Guds nåde som kan bevare oss begge.» 

Det er svært verdifullt når noen virkelig viser storsinn. Det motsatte er smålighet. Og det ser vi ofte eksempler på. Det er mennesker som ikke unner andre noe godt. Det er mennesker som helst vil kappe hodet av personer som rager høyere enn dem selv. 

Henrik Ibsen har sagt om de smålige: «Kan kun om én ting de enes, den at hver storhet skal styrtes og stenes.» 

Og jeg har stor sans for det afrikanske ordtaket som på en underfundig måte skildrer det furtne og smålige eselet: «Gid gresset ikke må gro etter min død,» sa eselet. 

Bibelen har en fortelling, en lignelse om storsinn og smålighet. En konge ville gjøre opp regnskapet med sine tjenere. En av dem skyldte ti tusen talenter, en astronomisk millionsum, umulig å betale tilbake. Han var skyldig til fengsel og tap av alt han eide. Tjeneren ba ydmykt om tålmodighet og ville prøve å betale tilbake. 

Men kongen fikk inderlig medynk med stakkaren, og gjelden ble fullstendig ettergitt. 

Gjeldfri som han nå var, kunne en vel vente at tjeneren viste storsinn mot andre. Men nei, han fløy i strupen på en medtjener som skyldte han hundre dagslønner. Det var bitte lite mot det tjeneren nettopp hadde fått ettergitt. Men ikke noe storsinn der! Medtjeneren ble kastet i fengsel. 

Og Jesus tok det fram som et eksempel på det smålige, harde, uforsonlige sinnelaget vi må vokte oss for. Av hjertet må vi tilgi vår bror og søster. 

Bibelen lovpriser «den eneste Gud, vår frelser ved Jesus Kristus, vår Herre: Ham tilhører herlighet, storhet, styrke og makt før all tid, og nå og i all evighet». Peter sier at vi er kalt til å «forkynne hans storhet». 

«Vi kan aldri gjøre noe stort, bare noe lite med stor kjærlighet,» sa Mor Teresa. 

«Det du har gjort, det gjorde jeg. Det storsinnet du møter, møtte jeg. Det er bare Guds nåde som kan bevare oss begge,» sa bedriftslederen til han som underslo.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding