Gi en gave

SE OPP

De som har hatt barn eller barnebarn, vet noe om hvor vanskelig det kan være å vaske håret til de aller minste.

Håret kan være fullt av sand og skitt, men mye hyl og tårer kan det bli, for når sjampoen renner ned i øynene, gjør det vondt, og den lille blir fortvilet. Bare prøv selv å lage godt såpeskum i håret på den lille som sitter der i badekaret. 

Babyen bøyer hodet, såpen kommer i øynene, og så har du det gående. 

Men er barnet noenlunde trygt og fornuftig, kan vi være lure og si: «Se opp på meg, så lar vi alt det varme vannet og den gode såpen renne ned i nakken. Bare se opp på meg!» 

Jo, barnet er med på det, men så begynner jeg å skylle håret, så blir han redd, og så ser han ned igjen. På nytt sjampo i øynene, på nytt skrik og tårer.  (En liten bemerkning: Det fins bedre shampo for barn nå for tiden!)

Er ikke dette et bilde på hvordan vi voksne oppfører oss i forholdet til Gud? 

Straks vi bare ser nedover, får vi problemer. Men løfter vi blikket og ser på Gud, skjønner vi at han vil oss vel. Blir jeg så igjen redd og senker blikket, øker bare frykten og smerten. 

Det er ikke lett å ha tillit til Gud når vi får panikk. Jeg kan bli sint på barnet som ikke stoler på meg, som ikke vil holde seg i ro og løfte hodet. Men det er den lille som få smake hvor ubehagelig det er ikke å løfte blikket. Og barnet er ikke alltid så fornuftig, men kan frykte de enkleste ting. 

Mange ganger i Bibelen blir vi bedt om å løfte hodet og feste blikket på Gud når problemene kommer. Han vet hvordan vi kan bli beskyttet når vi hører på ham. 

Når jeg blir redd, ser jeg for meg den lille i badebalja, som ser på meg og lærer å stole på meg. Slik skulle jeg også holde blikket opp på den store og trygge. 

Så kan også jeg høre fra Gud hva som er best å gjøre. Og jeg kan være sikker på én ting: Gud vil ikke tømme sjampo i øynene mine! 

Da Jesus ba til sin Far i himmelen, står det ikke noe om at han lukket øynene og så ned. Nei, han så opp. Det lå noe viktig og symbolsk i dette. «Min hjelp kommer fra Herren, himmelens og jordens skaper.» 

Salmedikteren Grundtvig beskriver så vakkert det mennesket som ser opp til Gud, med disse ordene: « – med øyet, som det skaptes, himmelvendt, Lys våkent for alt skjønt og stort her nede, Men med de dype lengsler vel bekjent, Kun fyldestgjort av glans fra evigheten.» 

Da apostelen Paulus vendte om fra et hardt liv preget av motstand mot Gud, fikk han høre: «Saul, bror, se opp!» Han som senere fikk navnet Paulus, forteller selv hva som skjedde: «I samme stund fikk jeg synet igjen og så opp på ham.» 

Profeten Jeremia så i ånden slike gode hendelser da han sa: «På den tid skal mennesket vende sitt blikk til sin skaper, og hans øyne skal se opp til Israels Hellige.» Det blir en god og trygg tid. 

Så hvis du gråter litt og skriker litt og har for mye skum i øynene, så se opp, og få glede og trygghet!

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding