Gi en gave

SAMVITTIGHETEN

Det hendte for mange år siden at en mann dro ut for å stjele. Han tok med seg den lille gutten sin. Gutten skulle holde vakt og si fra hvis noen dukket opp.

Mannen så først den ene veien og så den andre, og dermed var han klar til å fylle sekken med tyvegods. 

Men da ropte gutten: «Far, det er en vei du ikke har sett.» 

Faren ble engstelig og spurte hva han mente. 

«Du har glemt å se oppover.» 

Da fikk faren dårlig samvittighet, la igjen tyvegodset og skyndte seg hjem. 

– Du har glemt å se oppover. Vi kunne like gjerne si: – Du har latt være å høre på den indre stemmen som heter samvittigheten. For det er Gud, han som har skapt oss, som har gitt oss en bevissthet i tankene, så vi vet med oss selv når noe er rett eller galt. 

Verdibevisste og moralske mennesker kan si: «Jeg har ikke samvittighet til å gjøre det og det.» Da viser de at de lytter og tar på alvor at de har ansvar og skal stå til rette for det de sier og gjør. 

En mann kom til en psykiater. Han klaget: «Jeg har gjort noe galt, doktor, og samvittigheten plager meg.» 

Legen spurte: «Du vil kanskje ha noe som kan styrke kraften i viljen din?» 

«Vel, nei,» svarte mannen, «jeg tenkte heller på noe som kunne svekke samvittigheten.» 

Når vi ønsker å svekke samvittigheten, eller helst ikke snakke om den i det hele tatt, da blir en viktig verdi borte på veien. 

Bibelen taler om at hva som er rett og galt, står innskrevet i hjertene våre. Samvittigheten vil fortelle oss det, og tankene vil da enten anklage eller forsvare oss. 

Skal vi ha det godt som mennesker i denne verden, må vi enten ha en god samvittighet eller ingen samvittighet i det hele tatt. 

Det går an å overhøre samvittighetens stille røst i den grad at den blir borte. Vi blir samvittighetsløse mennesker, og da får vi et hardt og kaldt samfunn. 

Den som kaster fra seg den gode samvittigheten, lider skipbrudd på troen, skriver apostelen Paulus. I stedet bør vi be om å få ha en våken samvittighet, for den er som et ekko av Guds ja og Guds nei, av rett og galt. Samvittigheten er en trygg veiviser når Gud er veiviser for samvittigheten. 

Mennesker med en god og renset samvittighet kan tåle nesten hva som helst. 

Men hvis en har dårlig samvittighet, kan en til og med bli redd for raslingen av et blad, sier Martin Luther. 

Derfor kan en dårlig samvittighet være en betydelig plageånd for enkelte mennesker. Da kan en som mannen vi hørte om, gå til psykiater for å få hjelp til å dempe samvittigheten. Eller vente på at den skal falle i søvn, akkurat som mor venter på at babyen sovner, før hun selv får sove. 

Mye bedre enn å lulle samvittigheten i søvn er det å gi den rett, be Gud og mennesker om tilgivelse og slå inn på en ny kurs. 

Gud er klar til å tilgi for Kristi skyld. 

Da blir du fri og glad og kan glede deg over en av Guds gode gaver: samvittigheten.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding