Gi en gave

OVERBÆRENHET

Selv det mest harmoniske ektepar kan oppleve en krangel fra tid til annen. En bestemor som feiret sitt gullbryllup, fortalte under festen en hemmelighet fra sitt lange og lykkelige ekteskap.

 «Da jeg giftet meg,» sa hun, «bestemte jeg meg for å lage en liste over ti av de største feilene hos min ektemann. Men dette var feil som jeg ville vise overbærenhet mot, for ekteskapets skyld.» 

Da spurte en av gjestene ved gullbryllupsfesten om hun kunne nevne noen av feilene som hun hadde bestemt seg for å overse. 

Bestemor svarte: «For å si det som det er, kjære venn: Jeg kom aldri så langt at jeg skrev ned disse feilene. Men hver gang mannen min gjorde noe som fikk meg til å bli flyende sint, så sa jeg til meg selv: ’Heldig for ham at dette er en av de ti feilene!’» 

Var ikke dette en kreativ måte å vise overbærenhet på? Overbærenhet er en verdi som lett blir borte på veien. Men mister vi den verdien som overbærenheten er, får vi lett et kaldt og hardt samfunn. 

Jeg har lest om en familie som het Parson. Mannen i huset hadde vært vitne til at lille Josefine ble truet med feiekosten av en stygg gammel kone i nabolaget – som ikke likte at barn kom for nær hagen hennes. 

Parson stanset Josefine og sa til henne: «Jeg syns du skal gå tilbake til fru Brun og si at du tilgir henne for at hun truet deg.» 

«Skal jeg virkelig si ’jeg tilgir deg’ til fru Brun?» 

Parson smilte: «Tilgivelsen kommer i mange former. Du trenger ikke akkurat si: ’Jeg tilgir deg.’ Et enkelt smil er nok. Eller du kan bare si at påskeliljene hennes er vakre.» 

Josefine syntes det hørtes dumt ut, men den gangen gjorde barn det som de voksne sa til dem. Dermed gikk hun tilbake til fru Brun og mumlet noe om at påskeliljene hennes var vakre. 

Fru Brun så helt sjokkert ut, men det var siste gang Josefine noen gang så noe til feiekosten. 

Josefine gikk i klassen til en av jentene i Parson-familien. Josefine og noen andre av jentene i tredje klasse tok en dag trefliser fra blyanspisseren og puttet mellom brødskivene i Parson-jentas matpakke. De ville rett og slett bare være lumpne og se om de kunne få henne til å bli sint. 

Ingen sa noe, og Josefine og venninnene hennes ba ikke om unnskyldning. 

Neste dag hadde Parson-jenta med seg en stor pose småkaker og ga til alle i klassen. Hver av kakene var dekorert med et vakkert, rødt hjerte. 

Mange, mange år senere kunne Josefine stadig huske alt hun lærte om overbærenhet og tilgivelse av Parson-familien. 

Bibelen har mange gode råd om hvordan vi skal leve sammen med andre mennesker. Den ber oss opptre «med all ydmykhet og mildhet, med langmodighet, så dere bærer over med hverandre i kjærlighet», står det blant annet. 

Dermed har vi blankpusset dagens store verdi: å vise overbærenhet i kjærlighet.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding