Gi en gave

OPPBYGGELSE

Å se små barn bygge med treklosser eller legoklosser, er ganske fascinerende. Først setter de klossene oppå hverandre og prøver å bygge så høyt som mulig.

Så oppdager de hvordan det er lurt å bygge i bredden, og at underlaget er viktig. Snart begynner det å ligne hus og strukturer. Etter hvert ser de hvor fint det er å sette sammen riktige farger, og så videre. 

Lekeklossene er et bilde på selve livet. En kan ikke bare streve opp mot høyden. Det må bredde og grunnvoll til. Og vakkert blir det når fargene passer sammen. Alle er vi med og setter opp vårt livs bygning. 

I Bibelen blir Guds menighet og forsamling sammenlignet med et byggverk. Paulus så på seg selv som en åndelig byggmester og skrev til menigheten i Korint: «Etter den Guds nåde som er gitt meg, har jeg lagt grunnvoll som en vis byggmester, og en annen bygger videre på den. Men enhver se til hvordan han bygger videre.» Her ble åndelige ledere sammenlignet med byggmestere. 

Den enkelte kristne er da som en levende byggestein. Apostelen Peter skriver: «Bli også selv oppbygd som levende steiner til et åndelig hus ... som er Gud til behag ved Jesus Kristus.» 

Når vi i dag tar fram oppbyggelse som en verdi vi ikke må miste, ser vi dette bildet for oss. Oppbyggelse er ikke bare at en eller annen kjenner seg åndelig inspirert. Det innebærer at vi vokser sammen med andre til et usynlig byggverk, et åndelig hus. I praksis vil det si å praktisere det Paulus oppmuntrer til: «Forman ... hverandre og oppbygg hverandre innbyrdes.» I Judas’ brev blir dette uttrykt slik: «Men dere, kjære: Oppbygg dere på deres høyhellige tro, be i Den Hellige Ånd.» 

Da Paulus tok avskjed med de kristne lederne i Efesus, sa han: «Og nå overgir jeg dere til Gud og hans nådes ord, han som er mektig til å oppbygge dere ...» 

Det er ved Bibelens ord vi kan bli bygd opp. Da er det godt at noen forkynner oppbyggende, på en slik måte at vi får forståelse og innsikt. 

Predikanten Spurgeon sier til andre forkynnere: «Under prekenen må dere finne den rette plass til alt og sette det på den rette plassen. La ikke sannhetene komme veltende fram på måfå. Tankene må ikke styrte av gårde som en saueflokk, men rykke fram i god orden som et kompani soldater. Himmelens egen grunnlov er orden, og denne må ikke foraktes av himmelens egne sendebud,» skriver Spurgeon. 

Når Kristus kommer i sentrum, og Ordet blir utlagt grundig og med orden, skjer det Paulus skriver om: «Ved ham blir hele legemet sammenføyd og holdt sammen med hvert støttende bånd, alt etter den virksomhet som er tilmålt hver enkelt del, og slik vokser det sin vekst som legeme til sin oppbyggelse i kjærlighet.» – Vekst til oppbyggelse i kjærlighet – der ligger det en stor verdi.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding