Gi en gave

NÅDEGAVER

Av og til har avisene notiser med overskrifter som «Tro det eller ei». En avis gjenga bildet av en jernbarre som var verdt 40 kroner.

Hvis denne jernbiten ble smeltet om til hestesko, ville den bli verdt 400 kroner. Hvis den ble laget om til nåler, ville verdien stige til 40 000 kroner. Og hvis den ble brukt til å produsere balansefjærer til kostbare sveitsiske ur, ville den bli verdt 4 millioner kroner. 

Det betyr at det viktigste med råmaterialet er hvordan det blir brukt og utnyttet. Dette gjelder også i menneskelivet. 

I dagligtale snakker vi om talent. Bibelen taler om åndelige gaver eller nådegaver. Alle mennesker har fått talenter. Alle kristne har fått nådegaver. Men hvor verdifulle de er, er avhengig av hvordan vi utvikler dem. 

Når jeg i dag peker på nådegaver som en verdi vi ikke må miste, så er det ikke vanskelig å peke på en begrunnelse i Bibelen. 

«Etter som enhver har fått en nådegave, så tjen hverandre med den som gode husholdere over Guds mangfoldige nåde,» står det skrevet. 

Guds nåde og Guds gaver kommer til oss langs mange ulike veier. Gavene er mangfoldige. Vi har hver for oss fått noe å forvalte, noe å gi videre, noe å bruke, noe å dele ut. Nådegavene skal settes i virksomhet, ikke for å tjene meg selv, men for å tjene andre. 

Så hvis du har fått en gave, så bruk den på alle mulige måter. Ikke legg den til lagring. Ikke gi den sparsomt videre som en gjerrigknark. Sett den ut i praksis på en raus måte, som en millionær som har bestemt seg for å gå konkurs. 

Nei, konkurs går du ikke, for her gjelder det noe merkelig: Jo mer du bruker din nådegave til beste for andre, jo mer får du velsignelse tilbake. 

Bibelen ser ut til å ha en ufullført liste over gaver og tjenester. Gavene til å hjelpe og oppmuntre, gi og vitne kan være nærliggende for mange. En rekke spesialiserte tjenester er også nevnt. 

Enkelte går inn i debatt om forholdet mellom naturtalent og nådegave. Det er ikke så fruktbart. Heller ikke en diskusjon om hva som er gitt, og hva som kan læres. 

For gaven vokser når den tas i bruk, og nåden gis ikke på forskudd. 

Nådegaven er gitt for de andres skyld, ikke for din egen. 

Du er som et epletre som gir frukt, ikke for at det skal spise frukten selv, men for at andre skal nyte godt av den. 

Gaven er gitt deg for at du skal velsigne andre når du tar den i bruk. 

Har du gaven til å undervise, har du fått den for at andre skal bli undervist. 

Har du gjestfrihetens nådegave, har du fått den for at andre kan trenge den varme velkomsten du kan gi dem. 

Hvis bare én begavet person svikter, så blir Kristi legeme fratatt en tjeneste som det trenger for å fungere godt. 

En hval er like enestående som en kaktus. Men ikke be en hval om å overleve i ørkenen, og ikke be en kaktus om å trives i havet. 

Alle har vi våre spesielle gaver. 

De er nådegaver, gitt av nåde, så vi kan tjene med glede.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding