Gi en gave

MODENHET

For noen år siden het helsedirektøren i USA Everett Koop. Han var en markant personlighet og en overbevist motstander av provosert abort.

Koop har fortalt om en familie som fikk et alvorlig funksjonshemmet barn. Koop hjalp til under fødselen og senere med å holde den lille gutten i live. Han skriver: 

«Jeg spurte moren til barnet: ’Hva er det verste som noen gang har hendt deg?’ 

Hun svarte: ’Å få vår sønn Paul, født med funksjonshemninger som har krevd 37 operasjoner.’ 

Så spurte jeg: ’Hva er det beste som noen gang har hendt deg?’ 

Da svarte hun: «Å få vår sønn Paul, født med funksjonshemninger som har krevd 37 operasjoner.’» 

Koop kommenterer disse merkelige svarene: «Jeg skjønner hva hun mener. Det har vært forferdelig hardt for dem. Men gjennom denne opplevelsen har de vokst enormt som familie. De har fått en merkelig åndelig bevisstgjøring. En av sønnene er nå jusstudent og vil gå inn for å forsvare funksjonshemmedes rettigheter. Til nå har Paul hatt 55 operasjoner, og han skal ha en til. Til tross for alle vanskene er alt dette blitt en overveldende positiv opplevelse for denne familien.» 

Dette kaller jeg modenhet, en verdi vi ikke må miste. Modenhet kan være å se at det verste kan bli det beste, at det største kan være det vanskeligste. 

Du kan være ung bare én gang, men du kan være umoden bestandig. Det fins mange umodne voksne, akkurat som det fins modne barn. 

Noen mennesker vokser ikke opp, de bare blir gamle. 

Mang en sliten kvinne har en tenåringsmann, og mang en tålmodig mann har en barnebrud med rynker. 

Hvordan kan vi bli mer modne som mennesker? Jeg kan ikke peke på fikse løsninger. Jeg tror sann modenhet er å lære av Gud, å få Guds blikk for det som skjer, å kunne se hendelsene i et større perspektiv. 

Bibelen setter opp for oss som et ideal å nå «fram til enhet i tro på Guds Sønn og i kjennskap til ham, til manns modenhet, til aldersmålet for Kristi fylde». Ja, apostelen snakker om «sammen med alle de hellige … være i stand til å fatte hva bredde og lengde, høyde og dybde her er». 

Den modne frukt trenger mye solskinn, men den må også gjennomleve kalde dager, regn, vind, skygge og mørke. Noen frukter står i skyggen. De kan bli modne de også, om de bare får tid på seg. 

Ofte viser det seg at prøvelser og harde dager skaper den åndelige modenheten. 55 operasjoner var hardt nok. Men rundt smerten vokste det noe verdifullt, likesom perlen som danner seg rundt det gnagende sandkornet. 

Noen få troende mennesker ønsker seg den åndelige modenheten som skapes av prøvelser; resten ønsker bare å leve behagelig. 

Mange vil gjerne til løftets land, men de har ikke lyst til å gå gjennom ørkenen. 

Modenhet er å ta veien som den kommer.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding