Gi en gave

LENGSEL

«Jeg opplever det slik bestandig,» sa predikanten Charles Spurgeon, «at hesten min bruker mindre tid når den er på vei hjem enn når den er på vei bort til noe.

 Hesten trekker vogna med en hjertelig iver når ansiktet er vendt hjemover. Skulle ikke også jeg lide og streve med enda større glede fordi veien min fører til himmelen, og jeg er på en pilegrimsferd til min Fars hus, min sjels kjære hjem og hvilested?» 

Charles Spurgeon peker på en viktig følelse og en stor verdi som både dyr og mennesker kan ha, nemlig lengsel. 

Har jeg et savn, tenker jeg på noe jeg mangler, og som jeg kanskje ikke kan få, men lengselen gjør at jeg strever etter det jeg tror og håper jeg kan nå fram til. Derfor er det en god og egentlig inspirerende følelse og verdi, det å lengte. 

Det er rent rørende å se hvordan Bibelens personer kunne lengte etter hverandre. Paulus hadde en ung venn og medarbeider som het Timoteus. Den unge hadde grått, kanskje under byrden av store oppgaver. Paulus skrev i et brev til ham: «Når jeg minnes dine tårer, lengter jeg etter å se deg igjen, så jeg kan bli fylt med glede.» 

Og da Paulus var på reise, var han glad for at Timoteus kom på besøk. For, skrev Paulus: «Han har brakt oss gode nyheter om deres tro og kjærlighet, og fortalt at dere stadig tenker på oss med glede og lengter etter å se oss igjen, slik også vi lengter etter å se dere.» 

Her var det altså snakk om en gjensidig lengsel og kjærlighet, et vakkert uttrykk for samhørighet og fellesskap. 

To ganger i Filipperbrevet skriver Paulus om sine søsken i troen, «som jeg elsker og lengter etter – min glede og min krans.» – «For Gud er mitt vitne,» skriver han, «på hvordan jeg lengter etter dere alle med Kristi Jesu hjertelag.» 

Hva er egentlig lengsel? Forkynneren Rosenius sier at «grunntekstens ord for lengsel betyr egentlig det å vente på en slik måte at en med utstrakt hals ser etter det en venter på». 

Vi nærmer oss det beste og dypeste i oss når hjertelengselen er rettet mot Gud. Biskop Georg S. Geil skriver: «I alle pupillers dyp ligger et stykke av én ting: en lengsel, en tørst – etter mening, etter sammenheng, etter Gud.» 

Ikke noe sted i Bibelen kommer gudslengselen så vakkert til uttrykk som i Salmenes bok. «Gud! Du er min Gud!» sier David. «Tidlig søker jeg deg. Min sjel tørster etter deg, mitt kjød lengter etter deg i et tørt og uttørket land, hvor det ikke er vann.» 

Og i en annen salme uttrykker Koras barn seg på denne måten: «Min sjel lengter, ja, fortæres av lengsel etter Herrens forgårder. Mitt hjerte og mitt kjød roper med fryd til den levende Gud.» 

Lengselen er en byggende og inspirerende verdi. Lengselen etter Gud er en god lengsel. Ordet lover: «Herren vil oppfylle de gudfryktiges lengsel, han hører deres rop og frelser dem.»

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding