Gi en gave

KYSS

Det å kysse og hilse med et kyss er omtalt 47 ganger i Bibelen. Som regel er det brukt om en personlig hilsen mellom slektninger eller nære venner, senere også som en hilsen i menighetene.

 I vår vestlige verden er kysset gjerne forbeholdt de forelskede, mens det å gi og motta en klem er blitt en svært så vanlig hilsemåte. 

Det forskes på så mye, og i Amerika har en funnet ut at ektemenn som kysser sine hustruer hver morgen før de drar på jobben, vanligvis lever fem år lenger enn de som ikke gjør det. En mann som kysser sin kone ofte, rammes av færre trafikkulykker, har femti prosent mindre sykefravær og har 20 til 30 prosent høyere lønn enn de som ikke kysser så mye. 

Ingen statistikk foreligger om hustruer som kysser. 

Folk som ikke røyker eller drikker, kan ofte få billigere forsikring. Hva med personer som kysser sin ektefelle ofte? 

Kyss er noe spesielt, som én sa: en sammentrekning av munnen på grunn av en utvidelse av hjertet. 

Eller som en annen sa: Et kyss er noe mannen søker å oppnå før ekteskapet, og noe hans kone kjemper for å oppnå etter at de er gift. 

Men tilbake til den gode klemmen og den lille omfavnelsen som uttrykker så fint at vi ser positivt på hverandre. 

Ved et sykehus som var knyttet til en sykepleieskole, fant de at en av studentene hadde en uvanlig positiv innflytelse på barna. De unge pasientene ville gjerne gjøre det han ønsket, og ga ham smil og varme. 

En lærer fikk en sykepleier til å finne ut hva som foregikk. Og det fant de ikke ut før denne studenten hadde nattevakt et par uker senere. Hver kveld når den populære studenten gikk sin sisterunde, ga han rikelig med kyss og klem og pakket dyna godt omkring hvert av barna. 

Det var en handling som uttrykte medfølelse og sympati. Og det ga en enestående tilbakevirkning om dagen. 

I disse småstykkene snakker jeg om noe som er blitt borte på veien. Dessverre kan en del omsorgsfull nærhet ha blitt borte av to grunner. 

Noen utnytter nærheten til misbruk. 20 prosent av alle jenter og 10 prosent av alle gutter har opplevd tilnærmelser som de opplevde som ekle, ja, som lå på grensen til misbruk. 

Da er det ikke rart at noen voksne går nesten motsatt vei: For ikke å bli mistenkt for å forgripe seg holder de en kald avstand. Slik kan det onde og synden ødelegge for det gode og viktige. 

I dag opplever mange å bli avvist på ulike måter. Derfor bør kristne mennesker finne veier til å formidle den bekreftelsen som Jesus Kristus forkynner. Han elsker synderen og den bortstøtte, han vil ta seg av den mislykkede. 

Slik har vi gode verdier i kyss og klem. 

Faren til den fortapte sønn hilste den bortkomne med et kyss. 

Og tenk på henne som kysset Jesu føtter i takknemlighet, og de første kristne som hilste hverandre med kjærlighets kyss og med hellige kyss. 

Poenget er en bekreftelse og et ja i handling, på rett sted, til rett tid, i renhet og oppriktig kjærlighet. 

Her har vi enda en verdi vi ikke må miste.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding