Gi en gave

KYSKHET

Hvem vet hva ordet kysk betyr? Ordboka forklarer det med å være ærbar og dydig, og de ordene er visst like sjeldne. Har vi mistet disse ordene fordi selve verdiene er blitt borte? Er kyskhet bare noe for katolske nonner?

Å være kysk betyr at jeg er jomfru til jeg er gift, og avholdende seksuelt utenom ekteskapet. 

Dette har noe med ære, dyd og etikk å gjøre, sier den gamle språkbruken. Å være enslig er ingen mangel eller sykdom, men gir et helt liv. Å være uberørt seksuelt er ikke et handikap eller en svakhet, men helt normalt. 

Kanskje en av de største løgnene i vår tid er at seksualitet bringer lykke. Hvis så var tilfellet, ville vi jo ha levd i et paradis i vår tid. 

Jeg vil tro at omtrent halvparten av dem du møter i dag, har hatt en seksuell opplevelse i løpet av de siste dagene. Kan du se på dem at de er mer lykkelige enn de enslige? 

Nei, den egentlige lykke er å leve i samsvar med Guds livslover, og da velsigner han oss, enten vi er enslige eller gifte, med eller uten sex. 

Kyskhet var den eneste fullstendig nye dyden som kristendommen brakte inn i verden. I oldtiden var seksuelle relasjoner både før og utenom ekteskapet helt normalt og godtatt. Demostenes fortalte at «vi holder prostituerte for å forlyste oss med, vi har frøkner til kroppens daglige behov, vi har hustruer for å få barn og for å ta vare på hjemmene våre». Også homoseksualitet var vanlig. 

Mot dette brakte Bibelen helt nye standarder: «For dette er Guds vilje, deres helliggjørelse» – at dere skal leve hellig. Og det innebærer blant annet: «Hold dere borte fra hor. Hver av dere må vite å vinne sin egen ektefelle i hellighet og ære, ikke i lidenskapelig begjær slik som hedningene, de som ikke kjenner Gud.» 

Med andre ord: De som har lært Gud å kjenne, lar seg ikke bare styre av sine lyster, men legger vekt på hellighet og ærbarhet når de velger ektefelle. 

Ordet fortsetter: «Ingen må bedra eller utnytte sin bror i det han har med ham å gjøre.» Det betyr: Ingen må tråkke over de naturlige grensene, de usynlige skillelinjene for ærbar oppførsel. Noen legger opp en listig plan for å få seg sex. 

Apostelen skriver: «For Herren er hevner over alt slikt. Dette har vi også før sagt dere og vitnet for dere. For Gud kalte oss ikke til urenhet, men til helliggjørelse. Derfor, den som forakter dette, han forakter ikke et menneske, men Gud, som gir sin Hellige Ånd i dere,» sier Bibelen. 

C.S. Lewis skrev: «Vi kommer ikke utenom. Den gamle kristne regelen er: Enten ekteskap, med fullstendig trofasthet overfor din partner, eller total avholdenhet. Kyskhet er nok den mest upopulære av våre kristne dyder.» 

Tvert imot tidens tankegang våger vi å si: Den som lever avholdende, lever ikke noe beskåret liv. Lyster er ikke nødvendigvis behov. Ingen har dødd av mangel på samleie. 

Selvkontroll styrker karakter og vilje. En løssluppen moral er ikke frihet. I kyskhet ligger velsignelse, frihet, trygghet og glede.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding