Gi en gave

INNSIKT

En mann var plaget av stadige anfall av svimmelhet. Han dro fra den ene legen til den andre, men ingen kunne si ham hva som var problemet. Han syntes å ha prøvd alt.

Etter hvert plaget disse svimmelhetsanfallene ham slik at han begynte å gå ned i vekt, og han fikk ikke sove om natten. Han ble nervøs, og det gikk nedover med helsa. Han mistet håpet om at han noen gang kom til å bli bedre. 

Derfor bestemte han seg for å gjøre seg klar til å dø. Han skrev testamente, bestilte gravplass, og gikk for å kjøpe klær som han kunne begraves i. Han dro til en butikk for herretøy, fikk tatt mål av seg og kjøpte dress, sko, strømper, og så ba han om en skjorte i størrelse 37. 

Ekspeditøren sa: «Jeg har målt at De trenger størrelse 42.» 

«Nei,» sa mannen, «jeg har alltid brukt størrelse 37.» 

De diskuterte litt fram og tilbake. 

Til slutt sa ekspeditøren: «Hvis De bruker størrelse 37, kommer De til å få svimmelhetsanfall.» 

Hva var det han manglet, mannen med den trange snippen og de stadige svimmelhetsanfallene? 

Han manglet innsikt, en verdi som ikke må bli borte på veien. Innsikt, det er å forstå saker og ting på et litt dypere plan, se noen sammenhenger som ikke har vært klare før. «Mange ser, men få forstår,» sier et jødisk ordtak. 

Som regel mangler vi innsikt fordi vi bare forstår stykkevis. Vi ser bare selve overflaten av en sak, eller bare den ene siden av saken. 

Mathias Claudius har skrevet et dikt som siteres fra tid til annen: 

Betrakt da månens bue,
den er kun halv å skue,
men er dog hel og rund.
Slik er vel flere saker
som nå vårt hjerte vraker,
fordi vi halvt dem skuer kun. 

Å skue en sak bare halvt gir ingen innsikt. Innsikt er noe vi får gjennom erfaringer i livets skole. Som én har sagt: «Vi forstår ikke gleden før vi har møtt sorgen. Vi forstår ikke troen før den blir satt på prøve. Vi forstår ikke freden før vi har sett konflikten. Vi forstår ikke tilliten før vi er blitt sveket. Vi forstår ikke kjærligheten før den er tapt. Vi forstår ikke håpet før vi har møtt tvilen.» 

Den kristne mystikeren Thomas à Kempis skrev: «Jo mer en person er i harmoni med seg selv, og jo enklere han er innvendig, desto mer forstår han intuitivt. Han mottar guddommelig innsikt.» 

En mektig konge sa til profeten Daniel: «Jeg har hørt om deg at Guds Ånd er i deg, og at det hos deg er funnet opplysning og innsikt og høy visdom.» 

Daniel fikk sin innsikt gjennom Guds Ånd. Der har vi en nøkkel for oss også. 

Paulus hadde en bønn for de kristne i Filippi: «Og dette ber jeg om, at deres kjærlighet må bli mer og mer rik på kunnskap og all innsikt.» 

Vi trenger ikke ha innsikt i alt. «Jeg har brukt hele livet på å forstå at jeg ikke trenger å forstå alt,» var det en som sa. 

Men vi kan og bør søke innsikt, spesielt når det gjelder de evige og åndelige spørsmål. 

Som Paulus skrev: «Jeg ber om at deres samfunn med deg i troen må være virksomt ved innsikt i alt det gode vi har i Kristus.»

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding