Gi en gave

INNSATS

Jeg har lest om ei jente som var lita for om lag hundre år siden. Hun var temmelig opprørt, for den eldre broren hennes satte opp snarer for å fange harer.

Hun syntes synd på harene og ba ham slutte med dette, men det ville han ikke. 

En kveld hørte moren at hun ba til Gud: «Kjære Gud, vær så snill å få Tommy til å slutte med å fange harer i snarer. Ikke la dem bli fanget. De kan ikke bli fanget. De kommer ikke til å bli fanget! Amen.» 

Moren ble litt overrasket og spurte: «Kjære deg, hvordan kan du være sikker på at Gud ikke vil la harene bli fanget?» 

Jenta svarte rolig: «Fordi jeg har trampet på snarene og ødelagt dem.» 

Jo, en søt historie, som kanskje har et poeng. Den sier noe viktig om dette å be til Gud. Vi kan be, og vi kan arbeide. Be om at broren vår slutter å drive med snarefangst, og samtidig tråkke i stykker snarene. Ora et labora – be og arbeid – heter det latinske ordet. 

Den vise Thomas More ba på denne måten: «Det som vi ber om, gode Herre, gi oss også nåde til å arbeide for det.» 

Derfor er dagens stikkord innsats, den verdien det er å vise handlekraft, ta initiativ, samtidig som vi ber Gud gripe inn. 

En har sagt det slik: «Vi har to armer på kroppen til å hjelpe dem som har vanskeligheter i det ytre. Slik skal vi også ha to åndelige armer for å hjelpe dem som er i åndelig nød: Det er bønnens og kjærlighetens armer.» 

I et svensk blad fant jeg dette verset: 

Bön med lyfta händer är ej nog,
lantman, då du ber för markens gröda.
Bed med handen på din plog,
så välsignar bönens Gud din möda.

Hva vi enn ber Gud om – la oss også gjøre en innsats for det. 

Jeg kjenner en kristen leder som beskrev forholdet mellom bønnen og innsatsen i livet sitt på denne måten: «Jeg har alltid hatt det travelt, men det er en hemmelighet i det. Du kan gjøre saker og ting godt dersom du har en bønneliste. Jeg har hatt en i 41 år, og jeg har alt på den lista. Når jeg går gjennom den, blir jeg minnet på det av Herren dersom jeg ikke har prøvd å løse et problem. Jeg er svært oppmerksom på dette. Alt kommer ned på lista: medarbeidere, misjon, familien. Jeg skriver et kort sammendrag, setter et nummer på og daterer det. Når det er besvart, skriver jeg tvers over: Besvart. Når jeg ber, ser jeg ikke på det som er besvart, jeg bare går til det neste. Noen emner blir besvart negativt. Jeg setter bare et kryss over disse emnene, og jeg vet at de er nektet. En slik bønneliste hjelper meg både til å minne Herren på det som er viktig, og gjør meg våken overfor arbeidsområdene mine,» fortalte denne kristne lederen. 

De som ber mest for hverandre, vil også være mest klar til å gjøre en innsats for hverandre. Mange av oss ber om mer enn vi er villige til å arbeide for. «De som sår med gråt, skal høste med fryderop,» sier Bibelen. Be og arbeid!

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding