Gi en gave

HÅP

Issa het en japansk lyriker som levde i det attende og nittende århundre. Alle de fem barna hans døde før han var tretti, og deretter døde også kona hans.

Etter ett av disse dødsfallene gikk han til sin lærer i zenbuddhismen, og ba ham om en forklaring på slik lidelse. 

Veilederen hans svarte: «Liksom solen står opp og duggen svinner hen, slik er sorgen forgjengelig på lidelsens hjul; livet er flyktig, mennesket er flyktig.» 

Dette var det religiøse svaret Issa fikk, og da han kom hjem, skrev han et dikt, som han ikke var i stand til å fullføre. Det begynte slik: 

Verden er dugg … 
Verden er dugg … 
Og likevel … 
Og likevel … 

Diktet ble aldri fullført. Ordene «Og likevel …» viser det grunnleggende dilemmaet hans. Issa var en ortodoks zenbuddhist, og for ham var ikke livet mer enn en duggdråpe som snart fordamper. Men for Issa som far og ektemann, knust av sorg, sa følelsene ham at livet måtte være noe mer enn det. 

Han hadde noen dype instinkter om kjærligheten og livet, om skapelsen, fremtiden og Gud. Men han fant ikke svaret: Og likevel … Diktet ble aldri fullført. 

Hvor annerledes er ikke håpet i troen på Jesus Kristus. Både ved dåp og begravelser leses ordet fra Bibelen: «Lovet være Gud, vår Herre Jesu Kristi Far, som etter sin store miskunn har gjenfødt oss til et levende håp ved Jesu Kristi oppstandelse fra de døde.» 

Jesus er stått opp fra de døde. Favner vi Jesus med alt han er og har og gir, så eier vi håpet om å stå opp til livet på samme måte som han. Den som tror på Jesus, er gjenfødt til et slikt levende håp. 

En kristen leder i USA, James Gordon Gilkey, fikk vite av legen sin at han hadde pådratt seg en uhelbredelig sykdom. Døden kunne komme raskt. 

Da mannen fikk høre dette, hva gjorde han da? Slik forteller han det selv: «Jeg spaserte ut til hjemmet mitt, sju kilometer fra sentrum i byen. Underveis så jeg på elva og fjellet som jeg elsket, og mens mørket falt på og stjernene trådte fram på himmelen, sa jeg til dem: 

«Jeg får kanskje ikke se dere mange flere ganger. Men, kjære elv, jeg kommer til å være levende når du har avsluttet din ferd mot havet. Fjell, jeg skal leve når du har sunket ned og er blitt til sletteland. Stjerner, jeg skal leve når dere har falt ned i havet.» 

Slik kan det levende håp i Jesus Kristus gi mot og tro og frimodighet når du har fått melding om at neste holdeplass er døden. 

Kan vi stole på at det kristne håpet er sant og pålitelig? Ja, fordi Bibelen er sann og pålitelig. Jesus sa at Skriften ikke kan gjøres ugyldig. 

Og apostelen Paulus skrev: «Vi vil ikke, brødre, at dere skal være uvitende om dem som er sovnet inn, for at dere ikke skal sørge som de andre, de som ikke har håp.» 

Vi har fått vite hva som skjer med dem som er sovnet inn i døden. Vi kan få lov å sørge, men vi trenger ikke sørge som de som mangler håp. Verden er som en duggdråpe, livet er som en duggdråpe. Men i Kristus har vi håp, og evig liv.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding