HØFLIGHET

HØFLIGHET

– Vær høflig. Du vet aldri når det blir moderne igjen, var det en som sa. Men akkurat nå er det ikke på moten. Hvor er det barneprogram på tv som lærer barna høflighet?

Hvor mange teaterstykker og romaner gjenspeiler et miljø der høfligheten blir verdsatt? Hvor ofte i dagliglivet ser du mennesker behandle hverandre på en høflig og respektfull måte? 

Mye er blitt borte på veien. Men verdien høflighet er det bare dumt å kaste i veigrøfta. 

Aldri har noen tapt på å være høflig. Det er den billigste av alle gleder. Den koster ikke noe, men gir mye. Høfligheten gleder den som gir den, og den som mottar den. Dermed skaper den dobbel glede og velsignelse. 

Da den berømte statsministeren Winston Churchill ble bedt om å si noe om sin hemmelighet her i livet, svarte han: «Jeg har ingen hemmelighet. Du har ikke lært livets lekse særlig godt hvis du ikke har lagt merke til at du selv kan gi tone og farge, eller bestemme de reaksjonene du ønsker fra folk, på forhånd. Det er utrolig enkelt: Hvis du ønsker at de skal smile, smil først. Hvis du ønsker at de skal bli interessert, bli interessert først. Hvis du vil at de skal bli nervøse, vær nervøs selv. Hvis du vil at de skal rope og heve røsten, så rop og hev røsten. Hvis du vil de skal slå deg, slå først. Det er så enkelt. Folk behandler deg som du behandler dem. Det er ikke noe hemmelig. Du kan bevise det overfor den neste personen du møter,» sa Winston Churchill. 

«Høflighet er som en luftpute,» sa Samuel Johnson. «Det er kanskje ikke noe i den, men den mildner skumpingen og ristingen på en vidunderlig måte.» 

Høflighet er i slekt med vennligheten fordi høfligheten så ofte har skapt vennskap. Også i familien, der vi tråkker oppi hverandre hele tiden, er høfligheten svært nødvendig. Den er som en liten dråpe olje. Den kan spare oss for en masse friksjon og gnisninger. 

Det var et svært anstrengt forhold mellom to brødre en gang. Du kan lese om dem i Bibelens eldste historie. Jakob hadde vært lumpen mot Esau, og nå ventet han seg hevn. Men Esau klarte å legge hevntankene til side, og da de møttes igjen, ble Jakob overveldet av Esaus høflighet og vennlighet. Jakob sa: «Har jeg funnet nåde for dine øyne, så ta imot min gave. For da jeg så ditt ansikt, var det som om jeg så Guds eget ansikt, så vennlig var du mot meg.» Esaus høflighet ble en refleks Guds egen godhet, selv om han ikke trodde på Gud. Men han gjenspeilte Gud fordi han var så høflig og vennlig. Slik kan mennesker i dag vise fram Gud uten å vite om det – bare ved å være høflige. 

Derfor bør høflighet stå i hver kristens pensum. Ofte kan du merke hvor mye av Kristus et menneske har i seg, på hvor mye høflighet det viser. Vis respekt, gi ære og ros, bruk milde ord, sett andre høyere enn deg selv. 

Livet er kort, men det er alltid tid til høflighet.