Gi en gave

GRIPE

En pastor i et annet land enn vårt fikk tjeneste langt ute på landsbygda. En lørdag dro han i en begravelse. Det var i et skrøpelig gammelt kapell.

Pastoren hadde ikke vært i en slik begravelse før. Kisten var åpen, og begravelsen besto i en preken av en lokal predikant. 

Han slo med neven i talerstolen og så over på kista. Han sa: «Nå er det for seint for gamle Joe. Han ønsket nok å få tråkla sammen livet sitt. Han ville nok gjerne ha brukt mer tid på familien. Men nå er han død. Det er for seint for ham, men det er ikke for seint for deg. Du har fremdeles tid. Du kan ennå vende om. Du lever ennå. Det er ikke for seint for deg. I dag er dagen kommet for å ta et standpunkt.» 

Så fortalte predikanten om en rutebuss som en gang hadde kjørt inn i et begravelsesfølge på vei til kirkegården, og det kunne jo hende i dag også. 

Han sa: «Du bør bestemme deg i dag. I dag er dagen for å få tråkla livet ditt sammen. Det er for seint for gamle Joe, men det er ikke for seint for deg å gripe fatt i frelsen.» 

Pastoren satt der og ergret seg over predikanten. 

På veien hjem sa han til kona si: «Har du noen gang opplevd noe så manipulerende og ufølsomt overfor den stakkars familien? Jeg syns det var avskyelig.» 

Kona svarte: «Jeg har ikke hørt maken. Det var manipulerende. Det var avskyelig. Men verst av alt: Det var sant.» 

Ja, slik kan forkynnere stå i et krysspress. De vil legge tyngde i appellen om å søke Gud i tide. Samtidig vil de ikke provosere eller manipulere. Hvor mye skal sannheten pakkes inn? Hvor direkte kan man være? 

Jeg skal ikke svare. Jeg stiller bare spørsmålet. Og jeg peker på at Bibelen har direkte tale om å slå til i tide. Og et bilde og en verdi står i bevisstheten spesielt i dag: å gripe. 

«Grip det evige liv som du ble kalt til,» skriver apostelen Paulus. Jo, det er bibelsk at Gud har grepet fatt i oss. Han har kalt oss og strakt sine hender ut mot oss. 

Men det skjer ikke noe uten et aktivt svar fra vår side. Hvis du er i ferd med å drukne, er det flott at noen kaster ut en redningsbøye. Men det blir ingen redning uten at du griper fatt i redningsmuligheten. 

Hebreerbrevets forfatter sier at de som er kommet til tro på Jesus, «skulle ha en sterk trøst ... vi som har tatt vår tilflukt til å gripe det håp som ligger foran oss». 

Å gripe det evige liv – å gripe det håp som ligger foran oss. Det var poenget i den ufølsomme gravtalen – midt i ufølsomheten. 

Det legges en god grunnvoll for fremtiden når vi griper det sanne liv, skriver apostelen Paulus. 

Og han sier et annen sted: «Ikke så at jeg alt har nådd dette eller allerede er fullkommen. Men jeg jager etter det for å kunne gripe det, fordi jeg selv er grepet av Kristus Jesus.» 

Han grep fordi han var grepet.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding