Gi en gave

FORSONINGEN

De som oversetter Bibelen til moderne språk, har ofte vansker med å finne de rette ordene. I mange hundre år forelå Bibelen bare på latin.

Da William Tyndale på 1500-tallet skulle oversette Det nye testamente til engelsk, lette han etter et ord som kunne dekke det som Kristus har gjort for å gjenopprette forholdet mellom Gud og menneske. Da Tyndale ikke fant noe passende ord, laget han et nytt. 

Han satte sammen to enkle ord: at og one – til ett, det vil si til sammen atonement – gjøre til ett. I dette fikk han fram at Gud og menneske ble ført sammen på korset. 

I Bibelen og kristen forkynnelse har vi flere ord som dekker dette. I dag vil jeg peke på det viktigste av dem, en stor verdi som mange har mistet av syne, nemlig forsoningen. Hva betyr det ordet? 

Vi kan stille spørsmål som: Hvorfor er korset blitt kristendommens symbol? Hvorfor er påsken kristendommens viktigste høytid? Hva var det egentlig Jesus gjorde da han døde på korset? Viste han Guds kjærlighet til menneskene? Mer enn det. Viste han solidaritet med alle som lider? 

Mer enn det. Forsoningen fører oss like inn i Guds hjerte, det representerer en konfliktløsning mellom Guds hellighet og Guds kjærlighet. 

Bibelen forteller at Jesus tok på seg den skylden og straffen som hvert enkelt menneske hadde fortjent. Det ligger som en forutsetning i kristen lære at noen må gi liv for å gjenopprette det gode forholdet. Noen må være sonoffer. 

Dyreofrene i Det gamle testamente er sterke forbilder på dette. De ble foretatt regelmessig gjennom århundrer. 

Men så kom det til et avgjørende offer. Jesus ble Guds offerlam eller Guds syndebukk, som ble ofret for vår skyld. Da var det ikke nødvendig med flere offer. Gud sendte sin egen Sønn for å sone. 

Dermed hadde han gjort det selv, fordi Faderen og Sønnen er ett. Kristus «er en soning for våre synder, og det ikke bare for våre, men også for hele verdens», skriver apostelen Johannes. Det gjelder alle som vil ta imot en så dyrebare forsoning. 

Forsoning er alltid noe dyrebart og kostbart. En sønn eller datter kan gå på ville veier. En mor eller en far kan tilgi, men tilgivelsen har kostet tårer. Prisen for sønderbrutte hjerter er høy. 

Slik er også Guds forsoning med mennesket kostbar. Gud er kjærlighet, men han er også hellighet, som vil ha renhet. Gud kan ikke sette til side de store moralske lovene som han har bygd universet på. Synden må straffes, ellers blir det et uholdbart samrøre mellom rett og galt. 

Bare Gud kunne betale den forferdelige prisen som måtte betales før menneskene kunne få tilgivelse. 

Derfor korset og den forsoningen det forteller om. Korset sier ikke: Det er ålreit, det betyr ikke noe. 

Korset vitner om det mest dyrebare i verden: En forsoning ved at Kristi eget blod ble gitt som gave. Kristus ble «en miskunnelig og trofast yppersteprest for Gud til å sone folkets synder», som skrevet står. 

Om jeg ikke lever opp til noen andre verdier, men griper denne, da har jeg nok.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding