Gi en gave

FORMANING

Blant alle store personligheter i historien tenker jeg gjerne på William Wilberforce. I mange, mange år kjempet han i det britiske parlamentet for å få avskaffet slaveri og slavehandel.

Det hendte minst én gang at han mistet motet og var i ferd med å gi opp. 

Men hans eldre venn John Wesley hørte om dette, og mens Wesley på den tiden lå alvorlig syk, ba han om å få en penn og et papir. Med skjelvende hånd skrev Wesley: 

«Hvis ikke Gud har oppreist deg for nettopp dette, så vil du bli utslitt av motstanden fra mennesker og djevler. Men hvis Gud er for deg, hvem kan da være imot deg? Er de alle sterkere enn Gud? … Bli ikke trett av å gjøre det gode. Gå på i Guds navn og i kraften fra hans makt, helt til slaveriet må gi etter for den.» 

Wesley døde bare seks dager senere. Men Wilberforce kjempet videre i 45 år, og i 1833, tre dager før han selv døde, ble slaveriet avskaffet i Storbritannia. 

Dette viser at selv de største trenger gode ord til formaning, oppmuntring og påminning. 

Formaning er et ord og en verdi som er i ferd med å bli borte på veien. Men det er en verdi vi ikke må miste. Jeg tror jeg vet hvorfor det er i ferd med å forsvinne. Vi forbinder det å formane med å løfte pekefingeren, advare og kritisere. Og da har vi liksom en stilltiende avtale mellom oss i vår tid: «Hvis du ikke kritiserer meg, så skal jeg la være å kritisere deg.» 

Men vi trenger noen som viser oss til rette. Derfor er formaning viktig og positivt. 

Modne mennesker er takknemlige for å bli korrigert og veiledet i riktig retning. 

Formaning er forresten ikke bare kritikk og tilrettevisning. Det er også oppmuntring og en vennlig klapp på skulderen, akkurat som det Wesley ga til Wilberforce. «Jeg formaner dere med Kristi egen vennlighet og mildhet,» skrev apostelen Paulus. Og da kunne han formane til noe så konkret som at vi skal arbeide i stillhet og tjene til vårt eget brød, og han sa: «Sett mot i de motløse, ta dere av de svake, og vær overbærende mot alle.» 

Vi trenger å høre ulike former for tiltale. Bibelen sier at «den som taler profetisk, taler for menneskene, til oppbyggelse, formaning og trøst». Her er oppgaver i massevis for den som vil bruke taleevnen sin til å gi sine medmennesker noe godt: si noe som bygger opp, som formaner og som trøster. 

Vansken med de fleste av oss er at vi heller vil bli ødelagt av skamros enn vokse ved formaning, kritikk og tilrettevisning. 

Derfor bør vi utfordre venner til å gi oss tilbakemeldinger. Vi bør takke for oppmuntringer og formaninger. For bak den ekte formaningen ligger det omsorg, ikke kritikk. 

Den døende Wesley formante og oppmuntret den motløse Wilberforce. Det var blant annet med på å få ham til å holde ut 45 nye år i kampen. 

Et formaningsord fra deg kan bety mye det også – hvem vet?

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding