Gi en gave

ENKELHET

Da Dietrich Bonhoeffer nærmest hørte støvletrampingen fra gestaposoldatene som kom for å hente ham til henrettelsen, skrev han ned noe viktig.

Hva slags mennesker ville kristendommen trenge mest når den siste bomben hadde eksplodert og den siste person var drept under andre verdenskrig?

Han skrev: «Hva kirken vil trenge, hva vårt århundre vil trenge, er ikke de mest geniale menneskene, heller ikke briljante taktikere eller strateger, men enkle, rett fram ærlige menn og kvinner.» 

Denne lengselen etter enkelhet deler jeg med den kristne martyren Bonhoeffer. 

For de største sannhetene er de enkle. 

De største menneskene er også enkle og ukompliserte. 

Eller for å si det med valgspråket til Hermann Boerhave: Simplex sigillum veri – Det enkle preg er det sanne. 

Jesus sa: «Se, jeg sender dere som får blant ulver. Vær da kloke som slanger og enfoldige som duer.» 

Vanligvis er det å være enfoldig en negativt egenskap – det samme som å være dum og uopplyst, tilbakestående og naiv. 

Men her setter Jesus opp som ideal det å være enfoldig som en due. Jeg tror han da mente det som Bonhoeffer uttrykte et par tusen år senere. 

Vi trenger de enkle, rett fram ærlige menn og kvinner, mennesker som vinner ved sin åpenhet og tillitskapende ferd. 

Dette gjelder overfor både Gud og mennesker. Overfor Gud er det ikke nødvendig å gjøre seg til. 

Filosofen Søren Kierkegaard skrev: «Hvis du er absolutt lydig mot Gud, så er det ingen tvetydighet ved deg, da er du bare enkelhet overfor Gud ... En ting finnes som Satans list og fristelsens snarer ikke kan overraske. Det er enkelheten,» skriver Kierkegaard. 

Nå som før viser Gud seg for barn og skjuler seg i tykk tåke for de vise og stolte. 

Derfor må vi forenkle oss selv når vi nærmer oss Gud. Vi må komme ned på det helt grunnleggende plan, og det er et enkelt plan. Si det som det er, si det som vi ser det. 

Det er ikke noe poeng å prøve å imponere Gud. Kom med barnets oppriktighet. Da vil Gud reagere raskt og positivt. 

Overfor mennesker vinner vi også stort ved enkelheten. En betydelig forkynner og forfatter som heter Charles Swindoll, gir dette rådet til alle som vil formidle noe: «Gjør det klart. Gjør det enkelt. Legg vekt på det som er aller viktigst. Sats ikke på å gjøre inntrykk. La noe være usagt. La alt bli forenklet.» 

Den britiske statsmannen Winston Churchill sa at «alle store ting er enkle, og mange av dem kan uttrykkes i enkle ord: frihet, rettferdighet, ære, plikt, barmhjertighet og håp». 

Vi skal ikke underslå at mange ting er vanskelige og kompliserte. De kan kreve en sterk innsats av intellekt og tanke. Bordet jeg sitter ved, er enkelt, men spør en ekspert om treverket og molekylene det er sammensatt av, så kan du få del i et hav av vitenskap. 

Likevel: enkelhet overfor Gud – enkelhet overfor mennesker: Det er en verdi som ikke må bli borte på veien.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding